Kaňkovský (KDU-ČSL): Výpadek plateb ve veřejném zdravotním pojištění bude letos 40 mld. korun

22.04.2020 19:59

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 22. dubna 2020, návrh zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Výpadek plateb ve veřejném zdravotním pojištění bude letos 40 mld. korun
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové. Vystupuji se stanoviskem klubu KDU-ČSL k tomuto sněmovnímu tisku. Tento tisk pojednává vlastně o dvou krocích, je to navýšení plateb za státní pojištěnce od poloviny tohoto roku, resp. od června a dále pak od 1. 1. 2021. Klub KDU-ČSL volal po navýšení plateb za státní pojištěnce v souvislosti s pandemií koronaviru už v březnu tohoto roku, konkrétně to bylo 24. března, zde na plénu Poslanecké sněmovny.

A dále pak 7. 4. jsme přímo vyzvali vládu, aby pracovala a připravila návrh navýšení plateb za státní pojištěnce minimálně o 500 korun. Já jsem rád, že vláda tento krok udělala, že připravila návrh, který dnes můžeme projednat, a klub KDU-ČSL jej podpoří. Vidíme ho jako zásadní ve stabilizaci financování zdravotní péče, která bude postižena výpadkem plateb ve veřejném zdravotním pojištění. A jak už tady řekl pan ministr, ty odhady, střízlivé odhady jsou, že již letos vypadne 40 mld. korun.
Máme zde sice nějaké finance na rezervních fondech zdravotních pojišťoven, ale jsme přesvědčeni o tom, že tyto peníze na dofinancování zdravotní péče stačit nebudou.

Já bych ještě k tomuto návrhu, který podpoříme v hlasování, dodal ten druhý potřebný krok, který v té stabilizační fázi, kterou je potřeba, abychom udělali směrem k zajištění financování zdravotní péče nejenom po zbytek tohoto roku, ale i v roce příštím, dodal ten druhý proces, který nás čeká, a to je kompenzační mechanismus za výpadek poskytované péče ve zdravotnických zařízeních. Týká se to zejména nemocnic, ale týká se to samozřejmě i ambulantních specialistů a částečně i praktických lékařů. Bavili jsme se o tom včera na zdravotním výboru. Vláda nám představila nějaký plán, jakým způsobem ty kompenzační mechanismy chystá. Je potřeba si uvědomit, že zdravotnická zařízení jsou v tuto chvíli postižena jednak výpadkem péče v důsledku preventivních opatření, zaměřených na boj s koronavirovou nákazou, a tím druhým dopadem budou zvýšené náklady, protože boj s koronavirem i těm nemocnicím generuje další náklady, které budou muset nemocnice pokrýt, a netýká se to teď jenom té akutní fáze, ale bude se to týkat zvýšeného hygienicko-epidemiologického režimu i v těch následujících měsících. Jsou tam částečně i náklady na testování, které není úplně vcelku pokryto z nákladů zdravotních pojišťoven. Takže abychom toto byli schopni zajistit a aby nemocnice se nepropadly z hlediska jejich financování, tak je potřeba najít kompenzační mechanismy.

A já v tuto chvíli chci jenom apelovat na pana ministra zdravotnictví a na vládu, aby ta kompenzační opatření byla připravena velmi citlivě, protože samozřejmě i dopady do jednotlivých segmentů zdravotní péče nejsou úplně jednotné. Některé segmenty byly postiženy více, nebo jsou postiženy více, některé méně, takže budu rád, když se o tom budeme moci pobavit následně i na zdravotním výboru a případně na další schůzi Poslanecké sněmovny.

Takže závěrem - klub KDU-ČSL vítá tento návrh, podpoří ho ve svém hlasování a netrpělivě čekáme i na přípravu kompenzačních mechanismů, které budou také velmi důležité pro stabilizaci financování českého zdravotnictví.

Je potřeba si uvědomit - a mluvila tady o tom paní kolegyně Gajdůšková - samozřejmě čekají na to zdravotníci, protože pracovat ve finanční nejistotě jsme si už mnohokrát v českém zdravotnictví zažili. Je to práce velmi složitá, když musíte uvažovat o tom, jestli některé péče nebudete moci pacientovi v čase, kdy to potřebuje, provést. Nejdůležitější je to samozřejmě pro samotné pacienty, kteří čekají na péči, kterou potřebují, a čekají na ni v tom rozsahu, v jakém ji potřebují.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.