Klsák (STAN): Chvála našeho malého kraje

08.03.2022 6:32 | Komentář

Bývalý premiér Andrej Babiš nikdy nešetřil kritikou našeho Karlovarského kraje. Karlovarský kraj je sice v České republice jeden z nejmenších, ale má svoji hrdost. Kritická slova „Úplně nejhorší historicky ve všem“ vyvolala svého času recesistický ohlas, jenž ve společnosti rezonuje dodnes a pravděpodobně silně ovlivnil i výsledky následných krajských voleb.

Klsák (STAN): Chvála našeho malého kraje
Foto: Karlovarská občanská alternativa
Popisek: Mgr. Jiří Klsák

Karlovarský kraj je v jistých kruzích skutečně odepisován, život tu pro mnohé nemá perspektivu, obyvatelstvo nás dokonce ve velkém opouští, ale přitom vnímavému obyvateli kraj nabízí takové hodnoty, na které může být, a také často bývá, více než pyšný. Je pochopitelné, že musí řešit své problémy, k těm současným patří například nucený (ale potřebný) útlum těžby nerostných surovin, zejména uhlí, a s tím související možné ztráty pracovních příležitostí a životních jistot.

Naopak naší chloubou je převládající neporušená příroda a historické památky, připomínající naši velice pestrou minulost. A nesmíme zapomínat na klasické lázeňství, postavené na bohatých přírodních zdrojích. Náš kraj dokáže uzdravovat po všech stránkách, lidé tu nacházejí potřebný klid v hlubokých hvozdech, památky na starou důlní činnost, staré hrady a noblesní zámky lákají návštěvníky k poznávání minulosti, tradiční lázeňská péče ozdravuje ducha i tělo. Není jistě jen pouhá náhoda, že náš kraj se dostal i na prestižní Seznam světového dědictví UNESCO. Od roku 2019 je zapsán Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří společně s německou stranou, dokumentující hornickou minulost vzkvétající v těchto končinách od pozdní gotiky až do nedávné současnosti. Ne vždy totiž šlo jen o těžbu stříbrných rud, jež kulminovala v období renesance a raného baroka, společně s rozvojem dodnes výjimečně zachovaných bohatých hornických měst, z nichž Jáchymov byl ve své době druhým nejlidnatějším městem v tehdejších Čechách.

Temnější stránku pak reprezentuje těžba uranových rud, zejména po 2. druhé světové válce, kdy těžké chvíle v nelidských podmínkách při získávání rudy prožívaly stovky válečných zajatců, ale zejména tisíce nevinně odsouzených politických vězňů po roce 1948. Od roku 2021 jsou na prestižním Seznamu UNESCO i Slavná lázeňská města Evropy, kde mezi elitou evropských lázeňských měst ze sedmi států hrají důležitou roli i města tzv. Lázeňského trojúhelníku, Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Důvodem jejich zapsání jsou jedinečné přírodní zdroje, umožňující kontinuálně od 18. století lázeňskou léčbu vysoké kvality.

Mezi lázeňskými hosty nacházíme významné osobnosti své doby, panovníky, umělce, kulturní kvas tu byl charakteristický zejména pro 19. století. Všechna tři města jsou proslulá i svou vyspělou lázeňskou architekturou. Krásy přírody a její jedinečnou zachovalost demonstruje zejména Chráněná krajinná oblast Slavkovský les, která je ostatně i garantem vodních zdrojů právě našich lázní. Ještě v nedávné době opomíjené Krušné hory se staly velmi vyhledávanými kvůli sportovním příležitostem, ale i ty si zaslouží plánovanou ochranu ve formě vyhlášení další Chráněné krajinné oblasti. Zvláštní kapitolou jsou pak Doupovské hory, které sice slouží skoro už padesát let jako nepřístupný vojenský prostor armádě, avšak právě díky tomu jsou mimořádně disponované, lidskými sídly sice opuštěné, ale neporušenou přírodou zakonzervované.

Mohl bych pět chválu ještě dlouhé řádky, to pro ty, kteří náš kraj zatracují. Pro nás patrioty je vše jasné, neměnili bychom. A vzkaz pro ty, kteří nevědí, nebo váhají. I nové uplatnění se v Karlovarském kraji nabízí – komunální volby na podzim letošního roku se pomalu ale jistě blíží.

Mgr. Jiří Klsák, krajský a komunální zastupitel

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.