Koalice pro Českou Třebovou: Opozice má právo na zastoupení ve všech dozorčích radách

17.05.2015 16:16

Jak to českotřebovské radnici dopadlo po volbách všichni víme. Koalice pro Českou Třebovou pracuje v opozici a snaží se i za těchto poněkud ztížených podmínek naplňovat svůj volební program zaměřený na skutečnou službu Třebovákům. Všechno nelze řešit najednou a tak se budeme snažit pomáhat. Pravidelně se scházíme a konzultujeme vzniklé problémy a hledáme řešení.

Koalice pro Českou Třebovou: Opozice má právo na zastoupení ve všech dozorčích radách
Foto: Koalice pro Českou Třebovou
Popisek: Koalice pro Českou Třebovou

Zatím Koalice pro Českou Třebovou řešila tyto problémy:

1) Obsazování výborů a komisí.

Získali jsme pozici předsedy kulturní komise (Mgr. Josef Menšík) a sportovní komise (Jaroslav Badzik) V první fázi komise řešily návrhy na udělení cen města Kohout 2014 a připomínky k nově vytvořeným dotačním programům, které se budou nyní každý rok obnovovat. (Právě toto měla Koalice pro ČT ve svém programu)  V současné době běží termín podávání žádostí o dotace. Kontrolní výbor vede Mgr. Magdaléna Peterková. Počátek práce kontrolního výboru je spojen s kontrolou dotací v loňském roce, jako první kontrolované subjekty byly vybrány ty, které měly největší objem dotačních prostředků: Triarius (oblast kultury)a Fotbalový klub (v oblasti sportu).

2) Obsazování míst v dozorčích radách městských společností.

Návrhy Koalice pro ČT rada města smetla se stolu, ačkoliv všechny opoziční strany hlasovaly jednotně a prosazovaly účast zástupců opozice v  každé dozorčí radě.

Ukázalo se, že rada města chce bez jakýchkoliv problémů vládnout městským společnostem a mít "pod palcem" také finanční prostředky, se kterými hospodaří.

Návrh Koalice pro ČT na uspořádání "Kulatého stolu", kde se sejdou zástupci všech stran v zastupitelstvu a budou hledat řešení, nebyl akceptován.  Podle vysvětlení to nedovoluje koaliční smlouva radniční koalice. To je ovšem jen konstatování. Je možné se zabývat otázkou PROČ.  O důvodech je možné jen spekulovat, ale na každém bude zřejmě něco pravdy.

a) Posty v dozorčích radách jsou placené a důležité, jde tedy o "trafiky", které zajistí stmelení radniční koalice. Posty v dozorčích radách potřebuje hlavně ODS, která nestála o zastoupení v radě města a přitom jsou 2 hlasy jejich zastupitelů v radě města pojistkou pro zajištění většiny při absencích ostatních zastupitelů z řad Nestraníků a ČSSD.

b) Jen  bez účasti opozice v dozorčí radě je možná 100% kontrola nad chodem městských společností jen radou města. Společnosti se tak dostanou do výhradního vlivu několika osob. Nejmarkantnější to je u Vodárenské společnosti s obratem přes 45 mil. Kč, jejíž finance se zcela míjí s rozpočtem města a kde je navíc personální propojení servisní privátní společnosti ORVOS s hnutím Nestraníci, vládnoucím městu. Navíc této společnosti skončí  na konci r. 2018 stávající servisní smlouva a bude třeba připravit nové podmínky pro výběrové řízení na provozovatele systému.  Ještě tak aby do toho někdo "kafral" z opozice, že....

3) Pomoc při zajištění petice občanů za obnovení zastávky pro sídliště Křib.

Občané z Křibu se již loni na podzim v předvolební době obrátili na Koalici pro Českou Třebovou o pomoc pro zajištění autobusového připojení sídliště na městskou autobusovou linku. Přímá žádost na Pardubický kraj neuspěla, proto jsme v novém roce 2015 rozšířili žádost o petici občanů. Během měsíce se podařilo získat 309 podpisů občanů z Křibu a obytného souboru Moravská ulice. petice byla přijata, řešila se úspěšně na úrovni rady města i zastupitelstva, s urychlením řešení přišel nakonec i hejtman Martin Netolický, takže autobusy zde mají stavět již od června t.r.

4) Snaha o omezení zbytečného zdražování ceny vodného a stočného.

Problematiku jsme řešili v rámci zastupitelstva města na semináři k problematice práce Vodárenské společnosti, byli jsme i na exkurzi v nové ČOV. Ze získaných poznatků a materiálů máme vlastní návrhy na řešení, které by mohlo dosavadní zdražování ceny vody částečně omezit.  Návrhy budeme publikovat po projednání s vedením města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…