Kobza (SPD): Malé strany – čekají nás další zbytečné porážky?

12.08.2021 22:23 | Komentář

Mnohokrát už za poslední léta byla položena tato řečnická otázka: kolik vlasteneckých hlasů promrhají vlastenci na strany, které nemají šanci dostat se přes 5 % hlasů?

Kobza (SPD): Malé strany – čekají nás další zbytečné porážky?
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je členem zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí

Zkusme si na ni odpovědět na půdorysu letošní volební reality. Celkem jde do voleb 22 stran. Když odečteme ty velké (ANO 2011, SPD, ČSSD, KSČM, Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Koalice Piráti + STAN, zbude 16 (z části jistě vlasteneckých) ministran s velkými ambicemi, z toho navíc 6 úplně nových subjektů. Jaké jsou ale výhledy a naděje kandidujících malých vlasteneckých stran podle výsledků minulých voleb, když o nich od té doby voliči ani neslyšeli? Podívejme se z blízka:

tabulka

Takže když to všechno poctivě posčítáme, máme u stran, které kandidovaly minule, nejméně 6,47% vlasteneckých hlasů, které míří díky přepočtům od vlastenců k Pirátům, případně k ANO. Kromě toho je zde dalších 7 nově vzniklých subjektů, které přes všechny svoje ambice odštípnou z vlasteneckého bloku dejme tomu dalších 6-7%. Celkový rozdíl tedy bude nějakých 13 % vlasteneckých hlasů!

Tušíte alespoň zběžně, kolik je to poslaneckých mandátů?

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Důvody? Známe je už mnoho let. Před každými volbami se vynoří řada subjektů, které často i vypadají sympaticky, ale při bližším nahlédnutí zjistíte, že jejich ochota, a možná občas i schopnost, realisticky vyhodnotit své politické šance, je mírně řečeno pochybná. Mnozí lídři nepřekročí svůj stín, aby tak umožnili integraci programově podobným stranám či hnutím (a tím v žádném případě neříkám, že všechny subjekty jmenované výše v tabulce jsou programově kompatibilní). Obecně jde o prostě dilema: jdu do politiky proto, abych změnil věci kolem nás k lepšímu, nebo pro své osobní zájmy, aspirace a ambice? Na tuto otázku by si měl odpovědět každý, kdo má chuť na tuto půdu vstoupit. A pak by měl i počítat, že se stanou situace, kdy subjektivní představy jsou konfrontovány s realitou a někdy i kompromis může znamenat vítězství.

Výsledkem výše naznačené (tedy rozdrobené) volby bezpochyby bude, že dokonale znemožní Andreji Babišovi vytvoření většinové dvojkoalice ANO+SPD a zabrání to, k veliké úlevě v Bruselu i ultralevice v ČR, účasti SPD ve vládě. Voličům, kteří takto přihrají své hlasy ultralevicovým partajím, které by jinak v životě nevolili, se dostane hlasitého potlesku od nastupujících pirátů a jejich satelitů (ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP09).

Lze tedy shrnout, že voliči těchto malých stran v případě sněmovních voleb, de facto volí piráty.

Je to škoda, protože jediné hnutí SPD má možnost nástup ultralevice zastavit, jenže bez podpory voličů nedokáže nic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…