Kobza (SPD): Podvody s cenou elektřiny

20.12.2023 8:10 | Komentář

Začala zima a s ní i další spekulace s cenami elektřiny provozované pod taktovkou naší neschopné (či spíše všeho schopné) vlády. Hledáme-li zde totiž viníka chaosu, předražování energií a následných komplikací pro občany i firmy, je oním podvodníkem (dokonce recidivistou) jednoznačně stát. Jen si vezměme, co už se nám v tomto kontextu snažil namluvit, vnutit, poručit, a jak to pak dopadlo.

Kobza (SPD): Podvody s cenou elektřiny
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

Náš stát už začátkem 90. let dotoval nakupování a instalaci přímotopů jako ekologického způsobu vytápění. Operovalo se však nejen ekologií, ale i cenami plynu. Na tuto kampaň tehdy naskočilo přes sto tisíc nových majitelů přímotopů. Co následovalo? Brutální zdražení elektřiny (a tedy návrat ke kamnům na dřevo a uhlí), obelhání a okradení obyčejných lidí v době prosperity. Jak se ukázalo, podpora přímotopů podle názoru některých odborníků velmi vyhovovala elektroenergetickým firmám a sázka na růst spotřeby elektřiny byl i jedním z argumentů pro stavbu Temelína. Lze se o tom dočíst např. na serveru Peníze.cz.

Přímotopová kampaň však po několika letech skončila. V roce 2012 ji stopla Státní energetická koncepce, která dotované přímotopy nahradila plánem na dotace tepelných čerpadel. Argumentace opět tatáž – ekologická. Tato kampaň trvá dosud a je opět zlatým dolem pro firmy vyrábějící a instalující ona čerpadla. A znamená navíc opět obelhávání a okrádání občanů, jenomže tentokrát v době recese.

Do toho všeho, aby to nebylo moc jednoduché, vstupuje skutečnost, že roku 2003 náš největší obchodník s elektřinou, ČEZ, přistoupil na tzv. Lipskou burzu. Obecně se má za to, že katastrofální ceny elektřiny jsou způsobeny tím, že naši levně vyrobenou energii za malé peníze prodáme do Lipska a za velké odtamtud zpět nakoupíme. Pravda je, že přístupem ČEZ k Lipské burze došlo k mnohem těsnějšímu provázání cen elektřiny u nás na ceny německé.

Německo má kvůli přechodu na obnovitelné zdroje v rámci tzv. Energiewende nedostatek elektřiny, protože odstavilo většinu jaderných elektráren a obnovitelné zdroje nejsou v dodávkách spolehlivé (dodávají buď příliš, nebo naopak málo energie podle toho, zda fouká vítr a svítí slunce). Častý nedostatek energie v Německu se tak projevuje na lipské energetické burze tak, že zvyšuje výslednou cenu, protože poptávka je dlouhodobě vyšší než nabídka.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43766 lidí

Výsledkem je, že i když české elektrárny vyrábí nadbytek elektrické energie, koncová cena v ČR neklesá, a naopak je i pro české spotřebitele tažena nahoru situací na německém trhu. Kdo na tom nejvíc vydělá? Opět ČEZ, neboli stát, který rovněž inkasuje vysoké výnosy DPH z vysoké ceny energie.

Je to zdánlivě bludný kruh. Stát naslibuje občanům dotace, nechá je nakoupit technologie u spřátelených firem (ani se snad neptejme, za jakých provizních podmínek), pak to zastaví a naslibuje něco jiného. A vše se opakuje podle stejného vzorce. A nezapomeňme, že už léta běží projekt na soláry. Zdánlivě úžasná filantropie – stát přispěje šesticifernou částkou, když si tu věc dáte na střechu. Jenomže zeptejte se pak na ČEZ, zda vám garantuje odběr vámi vyrobené přebytečné energie do veřejné sítě. Vyjdete s prázdnou. Dokonce nedodává v solární technologii ani baterie na uskladnění přebytků. Zato vám hned vnucuje tepelné čerpadlo. Přesněji: už ho zakomponoval do ceny.

Takže jak z toho ven, jak se ptával legendární moderátor Ota Černý. Předně nevěřit žádné takzvaně výhodné nabídce. Činí-li ji stát, vězte, že slibu nedostojí a zaplatíte to nakonec z vlastní kapsy vy. Anebo si zvolte jiné představitele a nenechte ty dnešní pustošit vaše úspory. Víc možností není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…