Kocmanová (Piráti): Nadměrná konzumace masa vede ke chronickým nemocem

08.04.2023 10:20 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jídelníčku ve školách.

Kocmanová (Piráti): Nadměrná konzumace masa vede ke chronickým nemocem
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Uho a hovězí plátek, uzený bok, guláš, vepřové na kmíně. Again and again. Opravdu je to nutné?

Za mě fakt ne. Menu školních jídelen si zaslouží refresh. Na základkách a středních se totiž pořád vaří podle tzv. spotřebního koše schváleného před více než 20 lety. Ten zavádí např. povinné počty gramů masa a mléka, které musí jídla obsahovat. To v praxi brání nabízení jídel rostlinných.

Je přitom prokázané, že nadměrná konzumace masa vede ke chronickým nemocem. Navíc má živočišná produkce značně negativní dopady na životní prostředí. A to vůbec nemluvím o šílených životních podmínkách zvířat ve velkochovech. Studenti by navíc často sami preferovali, aby mohli mít víc na výběr mezi masovými a bezmasými jídly. Proto je třeba současný systém změnit!

Podporuji, aby se místo spotřebního koše stanovily nutriční hodnoty, které by měla jídla obsahovat. A to bez ohledu na to, jestli budou získány z masa, tofu nebo brokolice. Je skvělé, že několik ministerstev teď na reformě školního stravování pracuje. Se zmocněnkyní Klára Šimáčková Laurenčíková - zmocněnkyně vlády pro lidská práva opakovaně apelujeme na to, aby změny odpovídaly moderním vědeckým poznatkům a také zdravotním omezením některých studentů (např. bezlepková nebo bezlaktózová dieta).

A co vy, jaké jídlo ze školní jídelny se vám vybaví jako první?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

co článek to aktivistická hámotina...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemako jako pako , 08.04.2023 10:30:08
prosím o jeden argument, proč naši rodiče a prarodiče žili do 90,100 let ? co bylo špatně na chlebu s máslem a škvarkovým sádle, př.s cibulí ? viděl jsem pořad z italslé vesnice, kde je obecně nejvyšší dlouhověkost ! Věřte brouky ani soju nejedí ! ale mají hodně pohybu, zdravých produktů, masa, ovoce , zeleniny ! žádné náhražky...proč nyní umírá talika mladých lidí na rakovinu aj .nemoci...proč je tolika alergiků ? lidské tělo potřebuje živočišnou bílkovinu...poslední dotaz, kolik veganů se dožilo stovky ?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky