Kocmanová (Piráti): Nadměrná konzumace masa vede ke chronickým nemocem

08.04.2023 10:20 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jídelníčku ve školách.

Kocmanová (Piráti): Nadměrná konzumace masa vede ke chronickým nemocem
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Uho a hovězí plátek, uzený bok, guláš, vepřové na kmíně. Again and again. Opravdu je to nutné?

Za mě fakt ne. Menu školních jídelen si zaslouží refresh. Na základkách a středních se totiž pořád vaří podle tzv. spotřebního koše schváleného před více než 20 lety. Ten zavádí např. povinné počty gramů masa a mléka, které musí jídla obsahovat. To v praxi brání nabízení jídel rostlinných.

Je přitom prokázané, že nadměrná konzumace masa vede ke chronickým nemocem. Navíc má živočišná produkce značně negativní dopady na životní prostředí. A to vůbec nemluvím o šílených životních podmínkách zvířat ve velkochovech. Studenti by navíc často sami preferovali, aby mohli mít víc na výběr mezi masovými a bezmasými jídly. Proto je třeba současný systém změnit!

Podporuji, aby se místo spotřebního koše stanovily nutriční hodnoty, které by měla jídla obsahovat. A to bez ohledu na to, jestli budou získány z masa, tofu nebo brokolice. Je skvělé, že několik ministerstev teď na reformě školního stravování pracuje. Se zmocněnkyní Klára Šimáčková Laurenčíková - zmocněnkyně vlády pro lidská práva opakovaně apelujeme na to, aby změny odpovídaly moderním vědeckým poznatkům a také zdravotním omezením některých studentů (např. bezlepková nebo bezlaktózová dieta).

A co vy, jaké jídlo ze školní jídelny se vám vybaví jako první?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

co článek to aktivistická hámotina...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemako jako pako , 08.04.2023 10:30:08
prosím o jeden argument, proč naši rodiče a prarodiče žili do 90,100 let ? co bylo špatně na chlebu s máslem a škvarkovým sádle, př.s cibulí ? viděl jsem pořad z italslé vesnice, kde je obecně nejvyšší dlouhověkost ! Věřte brouky ani soju nejedí ! ale mají hodně pohybu, zdravých produktů, masa, ovoce , zeleniny ! žádné náhražky...proč nyní umírá talika mladých lidí na rakovinu aj .nemoci...proč je tolika alergiků ? lidské tělo potřebuje živočišnou bílkovinu...poslední dotaz, kolik veganů se dožilo stovky ?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.