Kocmanová (Piráti): Narovnání práv LGBTQ+ párů je historicky nejdál

09.02.2024 17:01 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k uplynulému týdnu ve Sněmovně.

Kocmanová (Piráti): Narovnání práv LGBTQ+ párů je historicky nejdál
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Velký věci ve Sněmovně tento týden. Co se povedlo?

Posunuli jsme nápravu definice znásilnění do druhého čtení. V pomoci obětem sexuálního násilí jsme zas o krok dál! Ještě není vyhráno, ale to, že měl návrh podporu napříč všemi stranami, je už teď velký vítězství.

Narovnání práv LGBTQ+ párů je historicky nejdál - prošlo druhým čtením. Čeká nás jednání o celkem pěti nových návrzích, které ale jen ukrajují z plného zrovnoprávnění. Za Piráty máme jediný cíl, a to manželství pro všechny. Na to ale teď není dostatečná podpora, proto budeme muset cestou k němu udělat ještě zastávku u partnerství s plnými právy. Rozhodně ale zabojujeme!

Bohužel je tu i jedna prohra. Sněmovní většina zařízla návrh Senátu, aby o lokalitách úložišť jaderného odpadu rozhodovaly obě komory parlamentu. S Piráty jsme tuhle možnost prosazovali od začátku, původně to tak schválila i vláda. Proto jsme hlasovali pro senátní návrh, naše čtyři hlasy ale bohužel nestačily. Znamená to, že o tomto obřím zásahu do krajiny a životů místních lidí bude rozhodovat jen a pouze vláda. A hrozí, že to bude velmi neprůhledné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…