Kolaja (Piráti): Hrozí cenzura na Internetu

01.05.2021 8:38

Ohrožení svobody projevu anebo zneužití nových pravidel k utištění politické konkurence. I to podle pirátského místopředsedy Evropského parlamentu Marcela Kolaji hrozí po schválení nařízení o odstraňování teroristického obsahu on-line. Podle nových pravidel budou muset platformy do hodiny mazat problematický obsah, což ale podle Kolaji mohou zneužívat autoritářské režimy.

Kolaja (Piráti): Hrozí cenzura na Internetu
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

"Opravdu nám hrozí cenzura v celé Evropě. V Maďarsku nebo Polsku pozorujeme prokazatelné tendence ke stahování a omezování vládní kritiky na Internetu. Orbán v podstatě dostane od Evropy žolíka. Nařízení umožňuje rychle odstraňovat on-line obsah na území kteréhokoli členského státu Evropské unie," komentuje nařízení místopředseda Evropského Parlamentu Marcel Kolaja, který působil jako zpravodaj pro nařízení o prevenci šíření teroristického obsahu on-line ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO).

K mazání potenciálně závadného obsahu budou firmy patrně využívat automatické filtry při nahrávání, což může podle Kolaji vést k nechtěnému odstranění neškodných příspěvků. “Týká se to například satiry, nebo aktivismu, který filtry vyhodnotí jako teroristický obsah,” vysvětluje místopředseda. Pirátským europoslancům se sice podařilo prosadit, že v nařízení není povinnost používat tyto filtry, to ale nestačí a pravidla stále obsahují nedostatky. Ty mohou podle nich zásadním způsobem ohrozit svobodu projevu.

"Regulace může posílit postavení autoritářů. Desítky neziskových organizací a hnutí za lidská práva před tím varovali a tlačili na Parlament, aby nařízení nepřijal. Většina europoslanců ale hlasité varování ignorovala. Přihlížíme tomu, jak si Evropa sama podkopává nohy," uzavírá europoslanec Kolaja.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…