Kolaja (Piráti): Výjimečný stav nesmí vést k omezení svobody projevu

20.04.2020 10:13

Pirátští europoslanci v hlasování Evropského parlamentu odmítli podpořit rezoluci, jejíž součástí bylo také doporučení, aby provozovatelé sociálních sítí proaktivně zjišťovali a „zastavovali dezinformace a projevy nenávisti”.

Kolaja (Piráti): Výjimečný stav nesmí vést k omezení svobody projevu
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Automatické filtry obsahu využívané za tímto účelem Facebookem a ostatními sociálními sítěmi zásadně ohrožují svobodu projevu na internetu. Takovéto cenzurní návrhy jsou v době, kdy přesné a včasné informace rozhodují o úspěšném překonání současné krize, naprosto neakceptovatelné.

„Je neuvěřitelné, jak někteří politici využívají současné situace k prosazení svých dlouhodobých záměrů omezit svobodu slova. Jen minulý rok proti filtrům obsahu protestovaly na ulicích stovky tisíc lidí. A nyní, když je situace takto kritická a ve změněném režimu by se měla přijímat jen ta nejdůležitější opatření, se tyto návrhy vracejí znovu. Naším úkolem je teď bojovat s pandemií koronaviru a právě v této době musí mít lidé přístup k přesným a ověřeným informacím. Měli bychom pracovat na rozvoji a propagaci důvěryhodných zdrojů místo toho, abychom zaváděli automatizované filtry obsahu sociálních médií. Ty jsou z podstaty nespolehlivé a mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že už nyní kvůli nim dochází k odstraňování relevantních informací,” uvedl pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

„Abychom si zachovali svobodu projevu, Facebook nesmí být rozhodovatelem toho, co smíme a co nesmíme říkat. Představy, že tyto korporace mohou mávnutím proutku „zastavit šíření dezinformací a projevů nenávisti”, jsou jen důkazem absolutního nepochopení jejich fungování. Dezinformacím se dá bránit pouze mediální gramotností a fungující občanskou společností, nikoli cenzurou,” vysvětluje německý pirátský europoslanec Patrick Breyer.

„Virus Covid-19 je jedna z největších výzev, které nyní lidstvo čelí. Důsledky pandemie budeme pociťovat ještě několik let. Společenské důsledky masové nezaměstnanosti, hromadných bankrotů firem a hromadného sledování lidí naši společnost ještě více oslabí, znejistí a rozdělí. Národní řešení nedokážou tyto následky odstranit. Je zapotřebí nadnárodních a celoevropských řešení, abychom tento boj vyhráli. Dnešní rezoluce nikoho nezavazuje k pomoci potřebným, naopak ale vytváří zadní vrátka pro hromadný monitoring osob ze stran digitální korporací a zcela postrádá požadavek na rovné rozdělení finanční zátěže, kterou současná krize přináší,” komentuje dnešní hlasování europoslankyně Markéta Gregorová.

„I když vítám jasné odsouzení posilování autoritářských režimů v Evropě, jsem velmi zklamán jak návrhy proaktivního monitoringu sociálních médií, tak absencí jasného záměru zachránit evropskou ekonomiku stůj co stůj. Čelíme zcela reálnému nebezpečí rozpadu měnové unie a očekával bych tak daleko jasnější deklaraci solidarity od zemí jako Německo či Nizozemsko, které z integrace profitují nejvíce,” dodává europoslanec Mikuláš Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.