Konečná (KSČM): Pacienti budou mít lepší práva a přístup k léčbě

24.06.2021 4:33

Vyjednávání o nařízení týkající se společné práce na hodnocení zdravotnických technologií (HTA) bylo dokončeno. Nikdy se nejednalo o dokument, který by byl v popředí politické pozornosti, dokonce ho mnoho států původně ani nechtělo. Jsem přesvědčená, že řada čtenářů pravděpodobně o HTA slyší poprvé. Pro mě byl ale jedním ze stěžejních za posledních 5 let mého života. Sama bych ho zařadila do kategorie takové té dlouhodobé neviditelné politické práce, která však má často největší reálný dopad na životy lidí. Nařízení pravděpodobně nezmění chod dějin, ale dle mého názoru zlepší práva pacientů a zlepší jejich přístup k léčbě, a to je podstatné.

Konečná (KSČM): Pacienti budou mít lepší práva a přístup k léčbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Nová pravidla předpokládají spolupráci členských států EU v oblasti společného klinického hodnocení a společných vědeckých konzultací o zdravotnických technologiích. Tato společná práce pak poskytne národním zdravotnickým orgánům cenné vědecké informace při rozhodování o cenách a úhradách za léky či zdravotnické prostředky. Účelem nového nařízení je, aby účinek nových léků, či zdravotnických prostředků napříště neposuzoval pro účel úhrad z veřejného zdravotního pojištění každý členský stát zvlášť sám, ale všichni měli k dispozici jedno společné. Tím se ušetří peníze a sjednotí se praxe napříč EU, čímž by se měla také srovnat práva pacientů v různých částech EU. Taktéž se mi podařilo s kolegy prosadit, aby pacienti skrze pacientské organizace měli v tomto posuzování větší slovo. Nebudu Vám lhát, dokument není ideální a spíše pomůže menším členským státům jako jsme my. Ti velcí si nadále pojedou svoje. Nicméně, stále je to první důležitý krůček ke spravedlivější zdravotní péči napříč EU. Tímto dokumentem byla, dle mého názoru, uzavřena jedna etapa předkoronavirového evropského zdravotnictví (návrh se datuje až na přelom let 2016-2017). Všechna další legislativa v této oblasti již bude přijímána pouze v kontextu současné krize, neboť do pandemie bylo zdravotnictví na úrovni EU pouze Popelkou. Po dekádách stagnace to vypadá, že se to konečně změní a zdravotnictví se v EU dostane do popředí politických priorit. Velmi se na to těším.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…