Kopřiva (Piráti): Covid certifikáty musí být bezplatné, důvěryhodné a uživatelsky přívětivé

22.05.2021 15:54

Výbor na návrh Pirátů také vyzval k uvolnění patentů na vakcíny.

Kopřiva (Piráti): Covid certifikáty musí být bezplatné, důvěryhodné a uživatelsky přívětivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec František Kopřiva

Místopředseda Výboru pro evropské záležitosti PS František Kopřiva prosadil na včerejší schůzi usnesení, aby digitální zelené certifikáty byly vydávány zdarma, uznávány ve všech členských státech a aby Evropská unie důsledně dbala na ochranu osobních údajů občanů.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

Navázal tak na práci pirátských europoslanců. Výbor také přijal jeho doporučení, aby se uvolnila patentová ochrana u vakcín financovaných z veřejných peněz.

„Covid certifikáty jsou velkým krokem pro snadné a bezpečné cestování, využívání služeb a vstup například na kulturní akce. Prosazujeme ovšem, aby cestovat a využívat služby mohli i lidé bez certifikátu, pokud existuje alternativa například v podobě karantény nebo podstoupení testu na místě,” popsal pirátský poslanec František Kopřiva.

Důležitým aspektem je podle něj také ochrana soukromí, aby nebylo možné zpětně dohledat, kde o ověření občan požádal a nedocházelo ke zneužití dat o pohybu. „Klíčovým předpokladem efektivního fungování certifikátů je – stejně jako u očkování – důvěra občanů a bezplatnost. Proto požadujeme důslednou ochranu osobních údajů, možnost výběru mezi elektronickou a papírovou verzí a uznatelnost napříč Evropou,” doplnil Kopřiva s tím, že Piráti také vyzvali na výboru k uvolnění patentové ochrany u vakcín financovaných z veřejných zdrojů.

„Těší mě, že se výbor za mnou navržené uvolnění patentů postavil. Očkovací látky jsou totiž nyní špatně dostupné pro hospodářsky méně vyspělé státy nebo např. Tchaj-wan. Tento krok podporuje asi stovka zemí v rámci WTO včetně administrativy prezidenta USA  Bidena. Usnadnil by dostupnost vakcín pro celý svět, což je nutná podmínka pro ukončení pandemie a ve výsledku může ochránit i nás před rizikem dalších mutací. Kromě zřejmého veřejného zájmu byl navíc vývoj vakcín výrazně spolufinancován z našich daní,” uvedl poslanec.

Naopak neúspěšně dopadla výzva k zajištění bezplatného testování občanů. Vláda sice slíbila testy zdarma přes léto, nicméně nepodpořila návrh Evropské unie, který počítal s testy zdarma na rok dopředu.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.