Kordová Marvanová: Primátor Svoboda porušil zákon

29.10.2023 12:06 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ukončení diskuse k veřejné zakázce na stavbu metra D při jednání pražského zastupitelstva

Kordová Marvanová: Primátor Svoboda porušil zákon
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Pozitivně jsem kvitovala, že se na zastupitelstvu Praha.eu bude projednávat důležitý bod, týkající se pochybností ohledně zakázky na II. etapu metra D. A jak to projednávání dopadlo? Při řízení zastupitelstva Bohuslav Svoboda, primátor hl. m. Prahy porušil zákon! Ukončil diskusi o zakázce na metro D a neumožnil mi jako senátorce k tomu vystoupit, přestože jsem byla půl hodiny před tím řádně přihlášená.

Podle § 60 odstavec 5 zákona o hl. m. Praze požádá-li na zasedání zastupitelstva o slovo člen vlády, senátor nebo poslanec, musí mu být uděleno! Považuji to za zásadní omezování demokratické diskuse. Kvůli tomuto jednání primátora jsem nemohla na zastupitelstvu přednést své pochybnosti ohledně zakázky v hodnotě 30 miliard korun. Jen ve stručnosti je tedy uvádím na Facebooku:

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

  • Pochybnosti nevznáší jen vyloučený účastník řízení, ale také protikorupční organizace Transparency International, která konkrétně uvedla: "Podle dostupných informací nebyly důvody pro vyloučení levnější nabídky tak závažného charakteru, aby se nedaly napravit v dalším průběhu zakázky, a rozhodně neměly hodnotu přes dvě miliardy korun." Pochybnosti o transparentnosti výběrového řízení ve veřejnoprávní ČT vyjádřili i zástupci Rekonstrukce státu.
  • Byla vybrána nabídka o 2,2 miliardy dražší a uchazeč s levnější nabídkou byl vyloučen. Argumenty pro vyloučení nepůsobí přesvědčivě a vyloučení podstatně nižší nabídky po pouhém jednom vyzvání k objasnění je nestandardní. V minulé soutěži byly výzvy opakovány 7x, než bylo rozhodnuto.
  • Byla vybrána firma, která je součástí koncernu s pravomocně trestně odsouzenými firmami za korupci v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek.
  • Pochybnosti vzbuzuje i složení hodnotící komise, jejímž členem je podle publikovaných policejních odposlechů i člověk, spojený s aktéry kauzy Dozimetr.

Všechno toto je alarmující a považuji za selhání zastupitelstva, že neumožnilo schválit usnesení, aby byl bezodkladně vypracován odborný posudek ve spolupráci s protikorupčními organizacemi dříve, než bude podepsaná smlouva. Audity ex post by totiž už byly zbytečné a Prahu by to stálo o dvě miliardy korun navíc!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…