Kováčik (KSČM): Zničující sucho? Ministr Jurečka dá bojovný plán až v roce 2017

27.07.2015 15:53

Letošní sucho je nejhorší za posledních pár let. Škodí jak zemědělcům, pěstitelům zeleniny, ovoce a vína, chovatelům skotu, prasat a drůbeže, tak i zahrádkářům. Poslední takto úporné sucho nás postihlo v roce 2003. Jenže ani tehdy nezasáhlo celou republiku, jako je tomu letos.

Kováčik (KSČM): Zničující sucho? Ministr Jurečka dá bojovný plán až v roce 2017
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Potíže se suchem tak začínají být neřešitelným problémem. Ministr zemědělství Jurečka připravil první návrh koncepce pro boj se suchem. Definitivní podoba má být předložena 30. června 2017, a tak letošní i příští rok, který je také předpokládán takto horký, bude pro každého ze zemědělců, chovatelů a pěstitelů zeleniny a ovoce takřka neřešitelným problémem. V minulých letech nebylo příliš pečováno o závlahové systémy. Je to velká škoda, že byly v mnohých případech zničeny.

V některých místech by nám umožnily alespoň trochu řešit problémy sucha. Problémy s nedostatkem vody mají i vinaři. Starší a udržované vinohrady snáší sucho mnohem lépe než ty mladé. U nich také pěstitelé vína předpokládají značné ztráty. Mladé výsadby nemají totiž tak hluboké kořeny, aby si dokázaly natáhnout vodu z půdy. I vinaři hovoří o obnově systému závlah. Sucho má kromě mnoha negativních dopadů na vinohrady i jeden pozitivní. Vinohradům se vyhýbají nemoci, plísně a škůdci.

Budeme tedy věřit, že úroda hroznů dopadne dobře. Extrémní teploty a velký nedostatek srážek vysušují i vodní koryta. V řekách, potocích a rybnících je vody katastrofický nedostatek. Vodohospodáři označují současný stav za nejhorší za posledních dvacet let. Dle předpovědi meteorologů nelze výrazné zlepšení zatím očekávat.

Na velkém množství míst v České republice platí zákaz odebírání povrchových vod. Totéž platí pro vodu pitnou. Obce a města v mnohých případech zakázaly zalévání zahrádek, napouštění bazénů a mytí aut. Voda se stává strategickou surovinou a s vodou bychom měli začít šetřit a hospodařit tak, aby nám v následujících letech nechyběla. Zdražení pitné vody však není řešením. Je třeba respektovat přírodu i lidské potřeby, ale vždy tak, aby nedocházelo k ohrožení této symbiózy, protože veškerá voda z České republiky odtéká pryč. Je třeba urychleně začít budovat systémy zadržující vodu v naší krajině. Zejména na horních tocích by to mohlo být i významným protipovodňovým opatřením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…