Krajča (KSČM): Cizí vojska v České republice nechceme!

23.11.2023 4:31 | Tisková zpráva

Boj za mír a suverenitu naší země nevzdáváme! V úterý v Petičním výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky proběhlo další projednávání petic, skrze které desítky tisíc občanů naší země jednoznačně odmítají přítomnost vojsk USA na našem území.

Krajča (KSČM): Cizí vojska v České republice nechceme!
Foto: kscm.cz
Popisek: Milan Krajča, člen Ústředního výboru KSČM

Ve svém vystoupení poslancům i zástupcům současné protilidové vlády Petra Fialy místopředseda KSČM Milan Krajča mimo jiné řekl:

„Není to poprvé, co se snahy o umístění cizích vojsk v České republice setkávají s odporem našich občanů. Vzpomeňme na pokus instalovat vojenskou základnu Spojených států amerických v Brdech, která byla před několika lety jednoznačně odmítnuta nejen naprostým veřejným nesouhlasem, ale i mohutným lidovým hnutím a nesčetnými demonstracemi, petičními akcemi, veřejnými debatami a různými formami občanského protestu. Lidé tehdy zkrátka cizí vojska u nás jednoznačně odmítli. Pakliže tedy tuto otázku nyní současná vládní moc opět nastoluje, je to naprostá nehoráznost!

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15487 lidí

Úvahy představitelů současné vlády ODS, KDU-ČSL, TOP09, STAN a Pirátů o cizí vojenské přítomnosti se nyní zhmotnily ve vojenské smlouvě se Spojenými státy americkými, jejímž obsahem je právě umístění cizích vojsk na našem území. Zcela zřejmě se tak děje v souvislosti s proválečnou politikou současné vlády, jejíž součástí je soustavná podpora eskalace konfliktu ve východní Evropě a odmítání jeho mírového řešení či mohutný mnohamiliardový nárůst výdajů na zbrojení v době, kdy ve všech ostatních sférách přichází stávající moc s drastickými rozpočtovými škrty. Dle našeho názoru je uvedená vojenská smlouva smlouvou vazalskou, likvidující další zbytky suverenity naší země a proto ji rozhodně odmítáme!

Připomínám, že ve vojenské smlouvě se Spojenými státy americkými je konkrétně uvedeno 11 míst, kde by mohla být jejich vojska v naší republice rozmístěna. Jedná se jmenovitě o vojenská letiště v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a v Pardubicích, Logistické centrum v Mošnově, vojenské výcvikové prostory v Hradišti, na Libavé, v Boleticích a v Březině a vojenské posádky ve Vyškově, Rancířově a Staré Boleslavi. A i z těchto míst se nyní ozývají hlasy odporu od lidí, kteří nechtějí mít ve svém bezprostředním sousedství zahraniční vojáky. I proto jsme tady, abychom se zastali těch, kteří budou uvedenou vazalskou vojenskou smlouvou postiženi jako první!

Rád bych zdůraznil, že množství podpisů, které se sešlo pod dnes projednávanou peticí, a které neustále roste, mne společně s kolegy z Komunistické strany Čech a Moravy, iniciativy Ne základnám, Českého mírového hnutí a mnoha dalšími zavazuje k tomu, abychom udělali vše proto, aby v naší zemi žádná cizí vojska rozmístěna nebyla. Cizí vojenská přítomnost na našem území by totiž zcela jednoznačně byla v naprostém rozporu s objektivními zájmy naší republiky a jejích obyvatel. Usilujeme o to, aby naše země ve stále se zhoršující mezinárodní situaci prosazovala coby suverénní země mírovou politiku a ne, aby se hanebnými kroky své vlády zbavovala zbytků nezávislosti a dokonce zde zvala k rozmístění cizí armádu. Naprosto jasně proto říkáme, že cizí vojska v České republice nechceme!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…