Kunčar (KDU-ČSL): Zmražení majetku nebo zákaz vstupu

04.12.2022 10:49 | Tisková zpráva

Horní komora přijala zákon o národních sankcích proti zahraničním společnostem a cizincům, kteří se dopustí závažných protiprávních jednání.

Kunčar (KDU-ČSL): Zmražení majetku nebo zákaz vstupu
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Podle senátora Patrika Kunčara (KDU-ČSL) je to správná cesta, jak reagovat na ty státy, které porušují lidská práva nebo používají teroristické metody.

„Stát musí mít nástroje, jak se vůči těmto činům a osobám bránit. Budeme jim moci například znemožnit vstup nebo v pobyt na našem území a přistoupit můžeme i ke zmražení jejich majetku,“ popisuje obsah zákona senátor Kunčar, který je místopředsedou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu ČR. „Věřím, že tím získáváme účinný nástroj, který v první fázi dopadne na nižší desítky osob z řad Rusů a Bělorusů spojených s Putinovým a Lukašenkovým režimem. Do budoucna je samozřejmě možné okruh sankcionovaných zemí měnit dle aktuální situace ve světě,“ uvádí dále senátor.

Česko zatím na rozdíl od mnoha evropských zemí žádný takový zákon nemá. Sankční seznamy povede ve veřejné podobě ministerstvo zahraničí, zařazení na seznam bude schvalovat vláda. Důležité slovo v návrhu sankcionovaných subjektů budou mít tajné služby nebo Finanční analytický úřad.  Dodejme, že každý sankcionovaný subjekt bude mít možnost se bránit soudně nebo podat námitku proti zařazení na seznam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…