Lachnit (ANO): Jak naloží hostinští s vyšší DPH?

09.01.2024 8:05 | Komentář

Tak nám od nového roku zdražili čepované pivo. O dost. Naivně se ve vládě domnívají, že tento krok rovněž přispěje ke „konsolidaci“ veřejných rozpočtů, rozuměj, zvýší se příjmy. Ten, kdo aspoň trochu ví, jak to v hospodách funguje, musí kroutit hlavou.

Lachnit (ANO): Jak naloží hostinští s vyšší DPH?
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Petr Lachnit

Nákup a následný prodej sudů se v restauracích zřejmě ještě víc přesune do šedé zóny, kde se daně příliš neplatí. Bavil jsem se před pár dny se známým, co na pražském sídlišti v jednom takovém podniku, kde čepované pivo patří mezi hlavní zdroj tržeb, pracuje. „Co budete dělat?“ ptám se. „Na rovinu. Prostě nějaké sudy nakoupí majitel na sebe, a pak se prodají. Vůbec nepůjdou přes firemní účetnictví. Tím se sníží i daň z příjmu. EET zrušili, tak není co řešit,“ popsal mi strategii.

Nejsem příznivcem řešení obcházejících zákony. Nicméně podnikatelům v oblasti gastronomie se v jejich snaze přežít příliš nedivím. Patřili mezi nejvíce postižené opatřeními v souvislosti s koronavirem, od té doby mají značné problémy sehnat kvalitní personál, kromě čepovaného piva jim vláda zvedla DPH i u jídla.

Říkává se, že vláda, která zdraží pivo, padne. Ministr Marian Jurečka už prohlásil, že nabídl premiérovi Petru Fialovi svoji rezignaci. Samozřejmě nikoli z uvedeného důvodu. Ale jistá symbolika v souvislosti se zmíněným rčením tu je. Třeba se dočkáme. Už aby to bylo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…