Laudát (KAN): Fiasko - Biden to rozhodně nebude mít snadné

16.08.2021 10:53 | Komentář

Komentář k stažení vojsk NATO z Afghánistánu

Laudát (KAN): Fiasko - Biden to rozhodně nebude mít snadné
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Úprk z Afghánistánu vyvolává vzpomínky na dramatický útěk posledních Američanů a jejich spolupracovníků z vietnamského Saigonu. To bylo řečí o vycvičení a vybavení afghánské armády, o minimálně tříměsíční obraně Kábulu. Všechno padlo za týden. Jakoby, dle údajů z USA, bilión dolarů, který to USA stálo, zašuměl kdesi v nenávratnu.

Asi se vynoří argumenty, že před dvaceti lety po útoku na Dvojčata v New Yorku, na Pentagon a neúspěšný pokus o útok na Bílý dům bylo nutné teroristický režim, který hlavního strůjce útoku ukrýval, rozbít. Potud dobrý. Jenže snaha udělat z Afghánistánu alespoň trochu standardní fungující zemi na celé čáře selhala. Jak se ukázalo, režim vůdce země Gháního byl větší loutkou, než by napadlo i největší skeptiky.

Oficiálně v Afghánistánu ve fázi rekonstrukce země prohrálo NATO, jenže USA to asi budou vnímat jako především svoji porážku. Už se začínají ozývat první hlasy. Biden to rozhodně nebude mít snadné.

Co však na celé věci nejvíc zaráží, je skutečnost, že vůle afghánské armády bránit svůj stát se rovnala téměř nule. To snad výzvědné služby a velení armády musely vědět.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…