Laudát (KAN): Identita národa je když...

05.12.2022 12:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k významu kultury pro historii národa

Laudát (KAN): Identita národa je když...
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

...když vám někdo řekne, že v České republice je evidováno přes 60 miliónů sbírkových předmětů, z toho 20 miliónů v Národním muzeu, těžko si představíte bohatství národa, které se za těmi čísly skrývá. Tak miniaturní ochutnávka z dočasného depozitáře Náprstkova muzea ve Zbraslavském zámku. Neměl jsem čas fotit, protože jsme tam řešili úpravu prostor pro další stěhování, tentokrát z národopisu.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

A k naší dočasnosti - blížíme se k zahájení výstavby moderního depozitáře pro Náprstkovo muzeum v pražských Počernicích. Po jeho dokončení bude následovat rekonstrukce historického Náprstkova muzea na Betlémském náměstí. Náprstkovo muzeum je příběhem o našich předcích, kteří se snažili poznat a pochopit svět, a svoje poznání přenášeli na svoje současníky i budoucí.

Kultura je vždycky brána jako popelka která dostává jen drobty podpory. Přitom to je asi nejdůležitější položka v identitě každého národa. Vytváří pojítko napříč všemi generacemi, je zdrojem klíčové kontinuity lidského pokolení.

Znovu připomenu slova Winstona Churchilla v době, kdy velká Británie vedla existenční boj s hitlerovským Německem. Když mu navrhovali zkrátit výdaje na kulturu, protože je zoufale potřebovali na zbraně, otázal se: "A proč teda s Němci budeme bojovat?" Myslím, že tohle je nejlepší výrok k významu kultury.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.