Lesenská (SPD): Dokládat příjmy a dokumenty budou klienti jednou za půl roku

15.06.2022 19:39

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 15. června 2022 k zákonu o státní sociální podpoře

Lesenská (SPD): Dokládat příjmy a dokumenty budou klienti jednou za půl roku
Foto: Česká televize
Popisek: Vladimíra Lesenská

Děkuji, vážený pane předsedající.

Děkuji panu ministrovi za předkládací zprávu. Já jako zpravodaj mohu konstatovat, že předkládaný tisk číslo 235 se dotýká příspěvku na bydlení, dotýká se rodičovského příspěvku a mimořádné okamžité pomoci ze systému pomoci v hmotné nouzi.

Všechny tyto dávky mění tak, aby byla jednodušší administrace, protože jak úřad práce, tak jeho klienti, co se týče formulářů a vůbec způsobu žádání, mají plné ruce práce, proto jsem ráda, že ministerstvo navrhuje, aby o příspěvek na bydlení bylo požádáno, a příspěvek na bydlení nadále pak bude vlastně poskytován na dobu neurčitou, pokud nedojde ke změnám, které tento příspěvek budou rušit.

Dokládat příjmy a všechny požadované dokumenty budou klienti, nebo poživatelé této dávky jednou za půl roku. Pokud dojde k některé ze změn, které jsou v návrhu zákona vyjmenovány v průběhu čtvrtletí, mohou doložit toto i během čtvrtletí. Nicméně dávka nebude snížena, zůstane v původní výši, bude se měnit až jednou za půl roku. Co se týče rodičovského příspěvku, tak tam vlastně dojde k navýšení vlastně této dávky ze současných 10 000 měsíčně na 13 000 měsíčně. A díky tomu tedy dojde ke zkrácení vlastně doby čerpání.

A změna zákona č. 111/2006 Sb., což je zákon o pomoci v hmotné nouzi definuje vlastně další zákonné situace, které mohou nárok na tuto dávku založit. Podrobně to tady zmínil pan ministr. Já bych asi v tuto chvíli v rámci své zprávy další detaily nerozebírala. Jenom znova budu konstatovat, že předkladatel navrhl, aby Poslanecká sněmovna s návrhem zákona vyslovila souhlas právě již v prvním čtení. To je z mé strany v tuto chvíli vše.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice