Lídři Sněmovny a Senátu jednali na koordinační schůzce o společných prioritách

11.05.2023 6:23 | Tisková zpráva

Čelní představitelé obou komor českého parlamentu se sešli ke společnému jednání. Jeho cílem byla především koordinace parlamentní politiky a diplomacie. Diskutovalo se i způsobech přiblížení práce zákonodárců širší veřejnosti. Další jednání v obdobném formátu je naplánováno opět zhruba za rok.

Lídři Sněmovny a Senátu jednali na koordinační schůzce o společných prioritách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Představitelé vedení Poslanecké sněmovny a Senátu se sešli na tradičním pracovním setkání. Jeho cílem bylo zhodnotit vzájemnou spolupráci v plynulém roce a prodiskutovat společné priority v dohledné budoucnosti.

„Ohlédli jsme se za parlamentní dimenzí našeho předsednictví v Radě EU, kterou úspěšně završila nedávná mezinárodní konference předsedů parlamentů zde v Praze. Zabývali jsme se i společnými aktivitami na podporu našich podnikatelů v zahraničí a hodnotově orientovanou lidskoprávní agendou. Probrali jsme také proces chystané ratifikace česko-americké smlouvy o obranné spolupráci. Ta představuje další významný krok zaručující udržení bezpečnosti v našem regionu,“ uvedla po společném rokování předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Mezi dalšími diskutovanými tématy byla i nadcházející pracovní cesta šéfů obou komor na parlamentní summit členských států NATO v litevském Vilniusu. Předsedové zákonodárných sborů se tam budou zabývat zásadními bezpečnostně-politickými otázkami souvisejícími s pokračující válkou na Ukrajině.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil ocenil víc než rok trvající spolupráci s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou. „Jsem velmi rád, že se nám společně podařilo nastavit takovou spolupráci, že při projednání zákonů dostáváme ucelenou a velmi dobrou informaci, jak probíhalo jednání na vládě a v Poslanecké sněmovně, a to nám v Senátu velmi pomáhá v naší práci a při projednávání zákonů v Senátu a předpokládám, že v této spolupráci budeme dále spolupracovat.“ Vystrčil také dodal, že tématem jednání byla také spolupráce v zahraniční politice a v parlamentní diplomacii: „Čeká nás zasedání předsedů parlamentů členských zemí NATO ve Vilniusu a to, že tam vystupujeme společně, vidím jako velký přínos pro Českou republiku.“

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Oba vysocí ústavní činitelé se rovněž shodli na nezbytnosti otevírat Parlament co nejširší veřejnosti a přibližovat jí práci zákonodárců. Vhodnou příležitostí k tomu bude např. pokračování festivalu sněmovna Open či letošní ročník populárních sousedských slavností Zažít město jinak.

Zatímco vedení Senátu na jednání dále zastupoval jeho 1. místopředseda Jiří Drahoš, místopředsedkyně Jitka Seitlová a místopředseda Tomáš Czernin, za Poslaneckou sněmovnu se ho účastnila její 1. místopředsedkyně Věra Kovářová, místopředseda Jan Skopeček a místopředsedkyně Olga Richterová.

Další společné pracovní jednání čelných představitelů obou komor tuzemského zákonodárného sboru se uskuteční opět přibližně za rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…