Linek (Soukromníci): Jára Cimrman hadr. Jak se (ne)sestavuje vláda

17.04.2018 9:39

Jakkoliv se snažit okomentovat dění na tuzemské politické scéně, zejména divadlo při sestavování vlády premiérem v demisi, nese s sebou riziko, že než bude článek dopsán, bude situace diametrálně odlišná.

Linek (Soukromníci): Jára Cimrman hadr. Jak se (ne)sestavuje vláda
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Republikový sněm Strany soukromníků. Předseda Petr Bajer a nově zvolený 1. místopředseda Ladislav Linek

Zrekapitulujme si tedy v kostce dění posledních dnů. ANO jedná s ČSSD o společné vládě s podporou komunistů. Nakonec se nedohodnou, přičemž obě strany označují jako viníka této situace toho druhého. Není daleko k výrazům jako jsou podrazáci, křiváci. Jednání jsou „definitivně“ ukončena a ČSSD ještě týž den odchází do opozice.

Premiér, pardon, plným titulem, premiér v demisi, odjíždí do Lán k nejvyššímu vykladači všeho dění. Odtud se vrací se spásnou myšlenkou – vláda bezprogramového hnutí ANO podpořená SPD a KSČM. Tomio Okamura tvrdí, že už jsou jen půlhodiny jednání od nové vlády a třese se jako malý pes na nějaké křeslo. Protože programový průnik obou stran je více než 90 %, a to v situaci, kdy se jedná o nové společné vládě. Ale tato dobrá nálada mu vydrží jen několik hodin. ANO opět otáčí a vrací se zpět k jednání s tolik opovrhovanou ČSSD, neboť část poslanců ANO by, dle jejich vyjádření, podporu SPD neskousla. O KSČM však nemluví nikdo z nich. Taky zvláštní. Že by evropské dotace byly v ohrožení? V EU komunisté nikomu nevadí, neboť půlka vedení EU je stejně tak nějak komunistická. A Okamura pění. Ještě ten večer je totiž připraveno v psychopatické televizi Barrandov setkání „vítězů“ a nových spojenců T. Okamury a R. Vondráčka. Ale v této době už není našinec našincem, ale cizincem. A Tomio Okamura se do Vondráčka pouští hlava nehlava. Říká, že s takovouto stranou by do vlády stejně nešel a okamžitě odchází do opozice.

A přicházejí i mezinárodní události. Andrej Babiš se připojuje k útoku spojenců na Sýrii jako k spravedlivé odvetě za použití chemických zbraní stejně jako ministři v demisi Stropnický a Šlechtová. Po tomto vyjádření však Andrej Babiš jde opět navštívit prezidenta. A vrací se opět jako vyměněný. Útok na Sýrii označuje div ne jako akt imperialistických zlosynů a kritizuje své ministry, kteří ho schvalovali. No jasně, vždyť nově vznikající vláda? bude nutně potřebovat podporu nebo minimálně toleranci komunistů.

A proto se domnívám, že na místo prezidentovy hlášky „jen idiot nemění své názory“, se hodí pohádkové „odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil“. A možná ještě více ono cimrmanovské „kdo způsobil, že i sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy“.

PS: Po dopsání této glosy se objevila zpráva, přesně jak bylo v úvodu předesláno, že Andrej Babiš vystoupil k situaci v Sýrii s tím, že útok spojenců má odradit syrský režim od dalšího použití chemických zbraní.

Ladislav Linek,
1. místopředseda Soukromníků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.