Linek (Soukromníci): Vládě chybí pragmatická "chytrost"

17.02.2023 9:45 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k snahám vlády Petra Fialy o zlepšení finanční kondice státu

Linek (Soukromníci): Vládě chybí pragmatická "chytrost"
Foto: Archiv Ladislava Linka
Popisek: Ladislav Linek

Dlouhou dobu jsme čekali na novou vládu. Dlouho jsme, nebo alespoň většina z nás, bojovali proti babišovské protiživnostenské politice. Mysleli jsme, že se v roce 2021 dočkáme a že po mnohých zklamáních v minulosti nastoupí vláda, která minimálně nechá živnostníky na pokoji. A opět to vypadá, že tomu tak nebude.

Babišovi nutno přičíst alespoň tu chytrost, že pochopil, kdo ho volí a pokusil se tyto lidi ze státních peněz (tedy peněz daňových poplatníků) podplatit. A kým byla zvolena tato vláda? No, asi z největší části lidmi, kteří toho měli s tou minulou už dost. A to byli v první řadě drobní podnikatelé, živnostníci a drobní zemědělci. Určitě to nebyli velcí vycucávači dotací a státní zaměstnanci. Jistě, nelze paušalizovat.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

Nějak se mi zdá, že tato vláda Petra Fialy tuto pragmatickou "chytrost" nemá. Je pravdou, že převzala státní finance rozvrácené, v době končícího covidu a na počátku ruské agrese na Ukrajině. Je jasné, že ve státní kase chybí miliardy. Ctím zahraniční politiku této vlády a konstatuji, že krizi v energetice se podařilo nebo daří, sice kostrbatě, ale překonávat. Jistě je to dáno i celosvětovou situací a situací na energetických trzích.

V rámci toho se mně jenom zdá, že ta "interní "cesta k finanční nápravě nezačala právě šťastně. O tom, co si myslím o tzv. windfall tax jsem již napsal v minulých článcích. A nyní k těm novým nápadům, jak zlepšit finanční kondici státu, které prezentovali. Zrušení podpory stavebního spoření. Ač nějaké stavební spoření také mám, tak souhlasím. Není možné v této době dotovat spoření obyvatel ze státního rozpočtu. Horší je to u daně z nemovitosti. Tuto daň považuji za další nezdůvodnitelné tahání peněz z lidí. Pokud si na svém pozemku, za řádně zdaněné peníze a ze zdaněného materiálu postavím domek, pak se mi těžko bude zdůvodňovat, proč tuto daň platit, natož ji s velkým humbukem zvyšovat. Argument, že na západě je ještě vyšší, přede mnou neobstojí. Tak je vyšší. A? Je to to samé, jako říkat, že v USA prakticky není DPH, tak ji tady zrušte.

A nakonec, co je pro náš stav nejpalčivější. Zvýšení daňového zatížení pro OSVČ, ať už formou zvýšení daní či sociálního a zdravotního pojištění. A chce se mi opět říci, dejte už těm lidem po všech těch covidech, EET, zaklekávačkách atd. pokoj. A znovu musím opakovat, že OSVČ jsou lidé, kteří se starají nejen o sebe. Živí své rodiny, zaměstnávají zaměstnance, za které samozřejmě platí veškeré pojištění, včetně toho parafiskálu, který jim je vyčítán. Platí všemožné daně a poplatky a co má název živnostenský (odpad, parkovací karta atd.), je nepochopitelně několikrát dražší, než pro jiné občany. Nečerpají dotace z veřejných peněz, vesměs si nepřiplácejí nemocenskou, takže ani v případě nemoci stát nic nestojí. A zase na ně prstem ukazují ti, kteří celý život žijí i z jejich peněz.

Kde je tolik avízovaná deagrofertizace státu? Jak je jen z posledních zpráv vidět, ve veřejném sektoru se stále tančí. Bývalý šéf drah jezdí "darovaným" Porsche, úřad pro digitalizaci si objednal pralinky za stovky tisíc korun, vánoční večírky za miliony, rozhazování peněz v plném proudu. Rašín se musí v hrobě obracet. Ještě jsem si vzpomněl na kdysi proklamované nákupy pro státní sféru kvůli nižším cenám centrálně. Jistěže to upadlo v zapomnění, tisíce lidí by tímto asi byly šokovány.

Ing. Ladislav Linek podnikatel
1. místopředseda Strany soukromníků České republiky
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.