Liška (SZ): Sankce uvalené na Rusko musí být jen začátkem

17.03.2014 17:23

Stanovisko Ondřeje Lišky, předsedy zelených, k uvalení sankcí na zástupce Ruska.

Liška (SZ): Sankce uvalené na Rusko musí být jen začátkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

"Sankce uvalené na Rusko jsou správnou reakcí na ruský postup na Krymu, ovšem musí být jen začátkem: V případě, že Rusko potopí veškeré další diplomatické snahy, bude třeba významně přitvrdit. Pokud Rusko bude dále bojkotovat veškerá jednání s OBSE, je třeba, aby po jejím čtvrtečním jednání premiéři všech členských států uvalili ekonomické sankce i za předpokladu, že to bude mít důsledky pro celou EU. Ústupky a pasivita kvůli ekonomickým zájmům stabilitu nepřinesou.

To, co předvádí Putin na Krymu je návrat agresivního ruského nacionalismu, který sjednocuje Rusy za hranicemi Ruské federace. Jedině rozhodná reakce a jednotný postoj EU proti postupu Putina může zajistit uklidnění v zájmu Unie i bezpečí našich východních sousedů.

EU se po referendu na Krymu musí dále soustředit na práva menšin, tedy především tlačit na to, aby na východě Ukrajiny a na Krymu působila silná pozorovací mise OBSE. Příprava a průběh květnových voleb nesmí být ohrožen jakýmkoliv nátlakem. Navíc teď Ukrajině není třeba pomáhat jen finančně, ale také zkušenostmi například při přípravě reforem v oblasti korupce a podporou k posílení energetické nezávislosti na Rusku," uvedl Ondřej Liška, předseda zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Projekt EU potřebuje vdechnout nový život, proto nabízím vizi pro Evropu

12:12 Gregorová (Piráti): Projekt EU potřebuje vdechnout nový život, proto nabízím vizi pro Evropu

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová pokřtila na Den Evropy unikátní sborník Vize pro Evropu. D…