MPSV: Na prvním místě musí být vždy zájem dětí

25.11.2014 15:46

Ministerstvo práce udělilo výjimku jednomu zařízení provozovanému Fondem ohrožených dětí, naopak pěti ji neudělilo.

MPSV: Na prvním místě musí být vždy zájem dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Z rozhodnutí totiž vyplývá, že pět krajů, na jejichž území se tyto Klokánky nacházejí, nepovažuje navýšení kapacit nad zákonem stanovený limit za nutné, protože síť zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc poskytuje dostatečné kapacity i v případě, kdy je zákonem stanovený maximální počet dětí dodržen.

Fond ohrožených dětí měl, stejně jako zřizovatelé ostatních obdobných zařízení, počty dětí postupně snižovat. K tomu ale nedošlo v době, kterou stanovil zákon, ani ve lhůtě dalšího roku, po kterou mu ministryně práce a sociálních věcí udělila výjimku. Podruhé proto už výjimka ze zákona, která Klokánkům dosud umožňovala mít v jednom zařízení více dětí, než zákon stanovuje, udělena nebude.

„Oceňujeme práci paní předsedkyně Vodičkové a Klokánků, ale zákon stanovil pravidla kvůli dětem a jejich maximálnímu komfortu. A na prvním místě musí být vždy právě zájem dětí, nikoliv zřizovatelů nebo snad úředníků,“ uvedl mluvčí Petr Habáň. Novým podmínkám se podle jeho slov museli přizpůsobit i další zřizovatelé zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. „Zákon platí od 1. ledna 2013 a kromě opakované žádosti Fondu ohrožených dětí rozhodovalo MPSV pouze o jediné další výjimce,“ doplnil Habáň.

Rozhodnutí MPSV nebude mít vliv na platnost dříve vydaných rozhodnutí soudu nebo uzavřených dohod se zákonnými zástupci o svěření dětí do péče Klokánku. Tato zařízení by měla i nadále povinnost pečovat o všechny děti, které v nich pobývají na základě platného rozhodnutí soudu, platné dohody se zákonným zástupcem dítěte nebo na základě žádosti orgánu sociálně-právní ochrany dětí až do doby, než bude možné dítě předat do péče rodiče, jiné osoby odpovědné za výchovu dítěte nebo do péče jiného vhodného zařízení.

„Zamítnutí žádosti o udělení další výjimky neznamená, že ke dni skončení platnosti dříve udělené výjimky bude nezbytné okamžitě ukončovat pobyt některých dětí, které jsou v současné době umístěny v Klokáncích,“ uvedla ředitelka odboru ochrany práv dětí Marta Miklušáková. „I přes rozhodnutí MPSV o neudělení výjimky by tak mělo docházet k postupnému a nikoliv skokovému snižování počtu dětí, které v jednotlivých Klokáncích pobývají,“ dodala Miklušáková.

Jednotlivá zařízení Klokánek by přitom měla opatření k postupnému snížení počtu umístěných dětí koordinovat s místně příslušnými orgány sociálně-právní ochrany dětí, v jejichž evidenci jsou zařazeny děti svěřené do péče ZDVOP.

Zásadním důsledkem pravomocného rozhodnutí o neudělení výjimky pro jednotlivá zařízení Klokánek je, že dotčená zařízení nemohou přijímat žádné nové děti až do okamžiku, než počet dětí v daném zařízení klesne pod zákonem stanovenou kapacitu 28 dětí.

Proti rozhodnutí MPSV může Fond ohrožených dětí podat rozklad, o kterém rozhodne ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi