MV: Ministr vnitra informoval brig. gen. Martina Červíčka o výsledku rozkladu

11.03.2014 18:20

Senát poradní komise ministra vnitra doporučil zamítnout rozklad brig. gen. Martina Červíčka ve věcech služebního poměru

MV: Ministr vnitra informoval brig. gen. Martina Červíčka o výsledku rozkladu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„Velmi děkuji brig. gen. Martinu Červíčkovi za jeho konstruktivní přístup při řešení problému. Vážím si toho, že v zájmu stability policejního sboru přijal rozhodnutí nezávislé komise, těším se na další vzájemnou profesionální spolupráci a vítám, že konečně můžeme přistoupit k transparentnímu výběru nového policejního prezidenta s nezpochybnitelným mandátem. Jsem rád, že toto období nejistoty v Policii ČR končí. Z doporučení senátu mé poradní komise je zjevné, že právo bylo naplněno,“ uvedl Milan Chovanec s tím, že přestože na návrh nezávislé komise potvrdil neplatnost jmenování Martina Červíčka policejním prezidentem, nejde o situaci, která by policii svědčila. „Není možné vystavovat vysoké policejní důstojníky takto nedůstojným situacím. Podobné zmatky se ale v budoucnu nebudou opakovat, protože policie má už nyní jednoznačně ve struktuře zavedené pravidlo zastupování policejního prezidenta v jeho nepřítomnosti,“ doplnil Milan Chovanec.

Senát poradní komise ministra vnitra doporučil zamítnout rozklad brig. gen. Martina Červíčka ve věcech služebního poměru. Milan Chovanec se ztotožnil s názorem senátu poradní komise, že tehdejší ministr vnitra Jan Kubice nebyl služebním funkcionářem příslušným k odvolání tehdejšího plk. Mgr. Martina Červíčka z funkce náměstka policejního prezidenta. Příslušník PČR, který si požádá o převedení na volné služební místo policejního prezidenta, musí být nejprve ze svého dosavadního služebního místa v rámci policie odvolán. Odvolání musí být provedeno jeho přímým nadřízeným s personální pravomocí. V daném případě byl takovým služebním funkcionářem policejní prezident, případně jím pověřený náměstek, nikoli však ministr vnitra. Ministr vnitra byl příslušný až k ustanovení tehdejšího plk. Mgr. Martina Červíčka do funkce policejního prezidenta. Jinými slovy – policista může být ustanoven na nové služební místo až v případě, kdy dojde k jeho řádnému odvolání z dosavadního služebního místa. Ministr vnitra je služebním funkcionářem ve věcech služebního poměru ředitele bezpečnostního sboru – policejního prezidenta, nikoli jeho náměstka.

Rozhodnutí je konečné a nelze proti němu podat rozklad.

Milan Chovanec tak s konečnou platností i díky přístupu Martina Červíčka ukončil nejistou situaci kolem dvojvládí v čele policie, která vznikla během funkčních období minulých dvou ministrů vnitra a kterou při nástupu do funkce zdědil.

Brig. gen. Martin Červíček ministrovi vnitra potvrdil, že jeho rozhodnutí bude respektovat. „Nechci prodlužovat situaci, v níž není ve vedení policejního sboru jasno. Rozhodnutí mne lidsky netěší, ale respektuji je,“ doplnil Martin Červíček a dodal, že svůj další profesní osud stále vidí v rámci policejního sboru a že nebude zahajovat žádný soudní spor.

Senát poradní komise ministra vnitra přijal své doporučení v poměru 4 ku 1. Jeho členy byli tři erudovaní právníci z Ministerstva vnitra a dva zástupci odborů (Nezávislý odborový svaz PČR a Unie bezpečnostních sborů). Garancí jejich nezávislosti a objektivity je mimo jiné i skutečnost, že se žádný z nich v minulosti nepodílel na jakémkoli řízení, které by mělo vztah k předmětnému projednávání rozkladu.

Důležité je upozornit, že rozhodnutí, která ve funkci policejního prezidenta učinil brig. gen. Martin Červíček, jsou samozřejmě platná i nadále. Je tedy velmi nešťastné a politováníhodné, že celý problém nesouvisel s jeho jmenováním policejním prezidentem, ale s jeho odvoláním z místa náměstka policejního prezidenta. Je nesporné, že Martin Červíček měl pro výkon své prezidentské funkce veškerou kvalifikaci a všechny předpoklady a že svou funkci vykonával plných 16 měsíců jednoznačně ve prospěch Policie České republiky.

Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo vnitra

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…