Mach (ČSSD): Co s ním?

17.10.2015 22:21

Ve středu 16. září 2015 schválilo zastupitelstvo nejtěsnější možnou většinou 11-ti hlasů, že město získá bývalé kino za pozemek města se stavebninami a doplatek jednoho miliónu.

Mach (ČSSD): Co s ním?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Což přeloženo znamená, že pro de facto koupi kina hlasovali: M. Bláha, Ing. R. Farkač, P. Gruber, Ing. M. Hadravová, V. Jelínek, Ing. V. Matějů, I. Novotná, Ing. V. Rada, M. Silovský, RNDr. L. Sýkora a Mgr. P. Vach. Tito zastupitelé tedy převzali plnou odpovědnost za to, co v nejbližších letech s budovou kina bude a jakou bude představovat finanční zátěž pro naše město.

Tlak na realizaci směny pociťovali zastupitelé již od květnového zastupitelstva, kdy s tím, zatím pouze jako se záměrem, přišel starosta Sýkora. Pro naprosto amatérské a nedostatečné zpracování celé věci byl přijat návrh usnesení zastupitele za ČSSD Mgr. J. Nováka (19-ti hlasy!!!), aby vedení města celý záměr řádně projednalo v komisích a výboru (myšlen finanční) a předložilo na příštím (červnovém) zastupitelstvu. V červnu bohužel zastupitelé slyšeli téměř totéž. Novinkou byla jen plejáda nejrůznějších návrhů od komisí města na využití kina jdoucích často i proti sobě. Posluchač pak musel nutně nabýt dojmu, že buď je bývalé kino nejuniverzálnější budovou vesmíru, nebo slyší jen dodatečné hledání důvodů, proč ho vůbec získat. Zajímavé je, že finanční výbor ve věci vůbec nejednal. Koalice si ale záměr získat kino tentokrát už prosadila.

Před rozhodujícím zářijovým zastupitelstvem si na pondělí 14. září pozval starosta zastupitele na radnici, kde jim cca dvě a půl hodiny představoval tu samou změť možností, co lze z kina udělat. Chtěl tak asi přesvědčit hlavně ty z opozice, v čemž ho ostatně chápu. Pro současné vedení města není příliš příjemné, projde-li nějaký návrh jen těsně hlasy koaličních zastupitelů. Nese za něj totiž 100% odpovědnost!!! Nic nového jsme však neslyšeli.

Otázku budoucího využití kina tak otevřela opozice znovu na onom zářijovém zastupitelstvu, ale marně. Toho, co z kina opravdu bude, jsme se za tři měsíce nedopídili. Starosta neustále dokola opakoval jen to, co by z kina být mohlo. Přitom by některá možná využití znamenala další trvalé náklady pro město. To se týká především onoho nízkoprahového komunitního centra. Ing. J. Fríd (zastupitel za ČSSD) konstatoval, že v souvislosti s touto eventualitou nikdy nezaznělo, kdo by provoz tohoto centra spolufinancoval. Totiž pokud celý provoz zaplatí město, hrozí, že budeme mít druhý kulturní dům, který nebude plně využíván a jehož provoz bude stát miliony (provoz KD přijde město na 3,5 milionu ročně).

Na tyto, pro mě velmi logické výhrady, které padaly od všech zastupitelů opozice, následovalo vesměs mlčení. Neprošel ani velmi rozumný a vstřícný návrh Ing. J. Frída, aby byla celá záležitost projednána na příštím zastupitelstvu, až bude dopracována vize využití bývalého kina. Pro tento návrh bylo pouze 9 opozičních zastupitelů (Absolon, Fejtl, Fríd, Hynek, Jirousová, Mach, Novák, Pouch a Průcha). Koalice ale byla jiného názoru. Pan starosta totiž přítomné informoval, že stávající majitelé kina nechtějí čekat, ale chtějí měnit. Proč, když do současnosti měli času dost a kino se ve stavebniny měnilo tempem, že to hlemýždí je proti němu rychlík? Snaha vedení města získat kino byla velmi úporná. Ale proč, když není jasné, co s ním? Když jsem starostu požádal, aby sdělil pravý důvod, proč chce kino koupit, odbyl mě s tím, že to říkal na minulém zasedání zastupitelstva a na onom pondělním jednání a já asi nedával pozor.

Takových, co nedávali pozor nás ale asi bylo víc. Co bude s kinem, krom toho, že kino z něj s největší pravděpodobností už nikdy nebude, jsme se totiž nedověděli. Bude jen zajímavé sledovat, co se nyní bude s budovou kina dít. Bude jen nadále chátrat, nebo tu bude vznikat něco smysluplného? Opozice se pak musí při každé příležitosti ptát: „A co kino, co je s kinem?“ Ptát by se měli i Veseláci. Koho? To už víme. Těch, kteří ho koupili.

Blíže viz. zápisy ze zasedání zastupitelstva města – http://www.veseli.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=18068&id_dokumenty=210788, str. 7-9; http://www.veseli.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=18068&id_dokumenty=211060, str. 3; http://www.veseli.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=18068&id_dokumenty=211102, str. 6-8.

Jan Mach, zastupitel města Veselí nad Lužnicí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.