Mach (Svobodní): Evropští komisaři možná nikdy doma nevysávali

27.08.2014 18:13

Happening proti zákazu vysavačů s příkonem nad 1600 W (který začne platit už za čtyři dny, tedy od 1. září 2014) dnes uspořádali Svobodní před Úřadem vlády ČR. Připomněli některé další nesmyslné euro-regulace a donesenými výkonnými vysavači (s příkony nad 1600 W) vyluxovali modrý kobereček, na kterém byl (z pilin) žlutý nápis EU a hvězdy.

Mach (Svobodní): Evropští komisaři možná nikdy doma nevysávali
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach nejprve připomněl, že k zákazu dali mandát poslanci Evropského parlamentu a vlády členských zemí v roce 2009, když schválili směrnici 125/2009 o požadavcích na výrobky spojené se spotřebou energie. Podle Macha toto opatření ale rozhodně nepovede k úspoře energie, naopak!

„Je to velká hloupost! Evropští komisaři možná nikdy doma nevysávali, ale vysavač s nízkým příkonem toho moc nevysaje. Aby lidé vysáli domácí prach, budou muset jezdit vysavačem po bytě déle a větší smítka sbírat rukou. To vše ve jménu boje s globálním oteplováním. Podle evropských komisařů zákaz výkonných vysavačů ušetří energii. Když ale budeme muset vysávat dvakrát déle, žádná energie se neušetří!“

Mach dále upozornil na to, že problémem jsou vysoké státní dluhy, přebujelá byrokracie, vysoké daně, nezaměstnanost, ekonomická stagnace, nedůvěra v demokracii. „A EU řeší vysavače. Není se co divit, že přibývá lidí, kteří nedůvěřují nadvládě z Bruselu a kteří chtějí, aby je konečně politici nechali na pokoji,“ zdůraznil Mach.

„Evropská unie z nás dělá hlupáky!“  Prohlásil místopředseda Svobodných Jiří Payne a dodal: „EU předpokládá, že, na rozdíl od normálních lidí po celém světě, v Evropě nedokážeme posoudit, jaký vysavač potřebujeme. Proto nám předepíše, jaké si smíme kupovat, a ostatní zakáže. Zatímco ve svobodných zemích se snaží mít vzdělané odpovědné občany, kteří se umí rozhodovat, Unie vychází z předpokladu, že Evropané jsou nenapravitelní hlupáci, takže místo nich musí rozhodovat ‚nadlidé‘ z Bruselu. Domnívají se, že vědí lépe než my sami, co vlastně potřebujeme.

Jediné, čeho tito nadlidé dosáhnou, bude pašování normálních spotřebičů ze svobodných zemí, černý obchod a zvýšení ceny pašovaného zboží. Kdyby respektovali zásadu subsidiarity, přenechali by řešení na nejnižší možnou úroveň – na normálního občana. Podobně, jako si dobrovolně během několika let vyměnil baňkové televize za úspornější, dokázal by průměrný Evropan posoudit, kdy se mu vyplatí pořídit si modernější vysavač,“ řekl Payne.

Payne dále přirovnal rozhodování bruselských úředníků k tomu, jak kdysi RVHP rozhodovala, že nám stačí mandarinky dvakrát ročně: „Teď o nás chce rozhodovat Brusel, co si můžeme koupit do domácnosti za svoje peníze!“

Co obsahuje nařízení EK

Evropská komise svým nařízením č. 666/2013 zakázala „uvádět na trh“ vysavače s příkonem nad 1600 Wattů. Od září 2017 pak musí zmizet z trhu i domácí vysavače s příkonem nad 900 W. Z trhu tak budou muset zmizet vysavače, které běžně v našich domácnostech používáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mach

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…