Mach (Svobodní): Není sebemenší důvod trestat Brity za to, že už nechtějí být v EU

24.06.2016 12:22

Svobodní vítají odchod Velké Británie z EU a vyzývají premiéra, aby podpořil dobré vztahy.

Mach (Svobodní): Není sebemenší důvod trestat Brity za to, že už nechtějí být v EU
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Svobodní vyzývají premiéra Sobotku, aby při jednání o odchodu Velké Británie z EU podpořil bezproblémové vztahy s Británií a ani náznakem nepodpořil žádné sankce.

„Není sebemenší důvod trestat Brity za to, že nechtějí už být v EU. V Evropském parlamentu vždy podpořím volný obchod a volné cestování mezi Evropskou unií a Velkou Británií,“ zdůrazňuje europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

„Brzy se ukáže, že Velká Británie mimo unii nestrádá, ba právě naopak. Její pozitivní příklad bude posledním hřebíkem do rakve Evropské unie,“ upozorňuje místopředseda Svobodných Radim Smetka.

Svobodní prosazují uspořádání podobného referenda také v České republice. V ČR žije na 3 a půl milionu lidí, kteří neměli šanci v roce 2003 hlasovat o našem členství v EU, protože jim tehdy bylo méně než 18 let nebo nebyli na světě. EU se navíc od našeho vstupu podstatně změnila.

„Evropská unie je brzdou prosperity. Jsem vděčný za to, že se objevila první země, která se nebála ukázat svou nespokojenost se současnou podobou EU. Doufám, že již brzy budeme mít možnost projevit svůj názor na EU v referendu i my,“ doplňuje místopředseda Josef Káles.

„Nejen Brusel se bojí jako čert kříže každého projevu vůle občanů v podobě referenda. Už samotné pořádání bez rozdílu výsledku je vždy zdviženým prstem. Nad všemi těmi umělými společnými politikami totiž stojí přirozená touha nemalého počtu lidí po svobodě, a ta stále ještě stojí na žebříčku hodnot u mnohých výš, než cokoli jiného. Jsem velmi rád, že tuhle rukavici Britové zvedli," dodává místopředseda František Matějka.

Strana svobodných občanů (Svobodní) vznikla v roce 2009 s hlavním cílem omezit státní byrokracii, snížit daně, zrušit dotace, uzákonit vyrovnaný státní rozpočet a zavést lidové veto. Od svého vzniku Svobodní kritizují Lisabonskou smlouvu a prosazují referendum o vystoupení ČR z EU. Program strany klade nejvyšší důraz na svobodu jednotlivce.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.