Marková (KSČM): Dárci krve zoufale chybí

09.08.2020 6:32

České nemocnice se potýkají s dosud nebývalým nedostatkem krve. Zvláště ty ve velkým městech - Praze, Brně a Ostravě úpěnlivé prosí bezplatné dárce, aby přišli darovat životodárnou tekutinu.

Marková (KSČM): Dárci krve zoufale chybí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Na daném stavu se podepisuje pandemie koronaviru a obava z možných rizik, dovolené, aktivní klíšťata, častější havárie a také to, že nemocnice dohánějí zpoždění v plánovaných operacích.

Podle odborníků také stále ubývá prvodárců a zanikly i různé odborové a zaměstnanecké organizace, které měly kolektivní dárcovství krve přímo ve svých závazcích. Krev dříve chodily darovat celé kolektivy brigád socialistické práce. Další potíž objasňují mnozí pracovníci krevních center - lidé darovat krev chtějí, ale zaměstnavatel jim nedá volno. Pro Moravskoslezský deník nedávno jistá paní Milena uvedla: "Když jsem chtěla před třemi lety darovat krev znovu, šéf mi to zakázal. Prý ať si vezmu dovolenou."

Máme se tedy smířit s tím, že o dostatku či nedostatku krevních zásob rozhodne trh? Urputní kritici všeho minulého a hlavně socialistického se brání všemu organizovanému a ve prospěch jiných. Jednodušší je totiž sedět u počítačů a spouštět anonymně vodopád urážek a vulgarit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…