Michalik (STAN): Navrhujeme zacílení krajských dotací na školy a školky

15.12.2014 21:35

Středočeský kraj každoročně rozdává stovky milionů korun obcím a městům. V rozpočtu na rok 2015 to je 367 milionů Kč, z toho 200 milionů ve Fondu rozvoje obcí a měst (FROM). Hnutí STAN navrhuje, aby FROM byl každoročně zacílen na vyřešení nějakého konkrétního problému, který je problémem na úrovni celého kraje. Pro rok 2015 navrhuje přispět obcím, které řeší nedostatečnou kapacitu škol a školek.

Michalik (STAN): Navrhujeme zacílení krajských dotací na školy a školky
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Středočeský kraj je dlouhodobě postižen nedostatečnou kapacitou školních a předškolních zařízení. Výstavbu těchto zařízení však musí řešit samotné obce. V současné době existují na národní úrovni dva finanční zdroje pro řešení tohoto problému. Je to dotační program na Ministerstvu Financí, kde obce mohou žádat o dotace na rozšíření kapacity základních škol a dotační program na Ministerstvu školství, kde mohou žádat o rozšíření kapacity školních a předškolních zařízení. Nedostatečná kapacita se projevuje především v menších obcích a městech, kde došlo k významné suburbanizaci a přílivu nových obyvatel. A právě menší obce a města mohou mít problém s kofinancováním národních dotačních titulů, kde např. Ministerstvo financí poskytuje dotaci pouze ve výši 70% a pouze na stavební část.

„Fond rozvoje obcí a měst dlouhodobě kritizujeme za netransparentní přidělování dotací, kdy fond nemá jasná kritéria hodnocení. Jako argument pro absenci kritérii často slyšíme, že peníze jdou na tak různorodé projekty, že je nelze porovnat a tudíž ani nelze nějaká kritéria stanovit. Navrhujeme FROM každoročně zaměřit na řešení nějakého konkrétního problému. V roce 2015 by to mohla být dostavba základních a mateřských škol, především však pomoc těm obcím, které už se svými projekty uspěly jinde a potřebují prostředky na spolufinancování. Výsledkem bude mnohem rychlejší vyřešení problému s nedostatečnou kapacitou, protože do kraje přiteče násobně více peněz, než je schopen poskytnout samotný FROM.“  konstatuje Věslav Michalik, místopředseda středočeské organizace STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…