Mihola (KDU-ČSL): Systém značení turistických tras je potřeba chránit

11.12.2016 15:40

Poslanec a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola podpořil návrh zákona o turisticky značených trasách.

Mihola (KDU-ČSL): Systém značení turistických tras je potřeba chránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola

„Plníme náš slib z letní sezony, kdy jsme slíbili, že připravíme poslanecký návrh zákona o turistickém značení tras. Po rozsáhlé diskusi, kdy jsme do zákona zapracovali řadu připomínek, je tento nyní hotový a načten v systému,“ řekl Jiří Mihola.

Český systém turistického značení je jedním z nejpropracovanějších a nejstarších na světě; jeho počátky sahají do roku 1889.

„Turistické značení používáme vesměs všichni. K tvorbě zákona nás vedla zejména inciativa vedení Klubu českých turistů a dalších institucí a spolků. Systém značení turistických tras je potřeba chránit nejen před poškozováním, ale také před lidovou tvořivostí a dublováním. Dopad na státní rozpočet je ve výsledku pozitivní. Vzhledem ke zvýšení turistického ruchu, který má přínos 5 miliard korun ročně,“ řekl Jiří Mihola.

Návrh byl projednán s dalšími odborníky z řad záchranné služby, sdružení městských samospráv i se zástupci dalších poslaneckých klubů. O přípravě zákona byla informována i ministryně pro místní rozvoj.

„Klub českých turistů značí turistické trasy již od roku 1889 a stále nám chybí právní podklad. Na značení přispívá stát, kraje a spousta dalších obcí, ale nemáme žádnou právní ochranu, jak tyto trasy udržovat, rozvíjet a aktualizovat. V tomto nám zákon velice pomůže. A sundá z nás břímě projednávání nových tras, kdy pokud to budou mít na starosti obce, bude to mnohem efektivnější, než když se o to starají dobrovolníci,“ řekl Karel Markvart, předseda Rady značení Klubu českých turistů.

Zároveň je důležité zmínit, že přijetím této legislativy se nic nemění. Již dnes je potřeba souhlas všech vlastníků pozemku při jednáních o nově značených trasách. Proti vůli vlastníka nemůže nic proběhnout, jeho práva nejsou omezena.

„Unikátní síť značených turistických tras má velký přínos pro ochranu přírody tím, že regulujeme pohyb turistů po turistických trasách. Celá tato síť, která je k dispozici českým i zahraničním turistům, dává možnost vytvářet si svůj aktuálně dostupný časový plán a naplánovat fyzický program dle svých možností. Jako zástupce klubu českých turistů jednoznačně podporuji vznik zákona,“ doplnil Vratislav Chvátal, předseda Klubu českých turistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…