Ministerstvo dopravy podalo kasační stížnost

12.09.2013 21:15

Ministerstvo dopravy podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozsudku Městského soudu v Praze ze dne 14. srpna. Městský soud zrušil rozhodnutí ministra dopravy z 12. dubna 2013, čímž byla prolomena právní moc stavebního povolení pro stavbu dálnice D3 – obchvat Tábora. Tato skutečnost má přímý dopad na výstavbu jednoho z úseků dálnice D3 v Jihočeském kraji.

Ministerstvo dopravy podalo kasační stížnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

Vinou zastavených prací se opozdí dokončení rekonstrukce obchvatu Tábora, což má vliv na bezpečnost i plynulost místního provozu a zhorší dopravní zátěž samotného města. Ministerstvo proto zároveň požádalo o přiznání odkladného účinku kasační stížnosti, aby stavební práce v tomto úseku mohly pokračovat až do vydání konečného rozhodnutí.

Podle ministerstva soud nesprávně posoudil klíčovou otázku týkající se připojení pozemku soukromých podnikatelů u táborského obchvatu k plánované dálnici. Podnikatelé u soudu protestovali, že je nová dálnice odpojí od příjezdu k jejich nemovitostem. Už před stavbou těchto nemovitostí ale bylo rozhodnuto o tom, že zmíněná spojovací obslužná cesta je jen dočasná.

„Stěžovatel především nesouhlasí s právním názorem soudu, že okamžikem právní moci kolaudačních rozhodnutí ke stavbám žalobců měli tito bez dalšího nabýt automaticky i veřejnoprávní oprávnění k časově nijak neomezenému užívání připojení svých nemovitostí na pozemní komunikaci I/3 – budoucí dálnici D3, přes sousední pozemky ve vlastnictví společnosti ARMEX Oil, s.r.o. Připojení čerpací stanice pohonných hmot a obslužné komunikace k ní na silnici I/3 bylo povoleno pouze jako dočasné a prokazatelně pozbylo platnosti dnem 9. září 2008. Samotný soud dospěl k závěru, že Okresní úřad v Táboře a po něm Městský úřad Tábor pochybily, když do svých rozhodnutí nezahrnuly obdobné časové omezení, jaké je obsaženo ve všech rozhodnutích týkajících se čerpací stanice a obslužné komunikace k ní. Pokud povolení k připojení pozbylo platnosti dnem 9. září 2008, používali žalobci tento sjezd v rozporu se zákonem,“ konstatovalo ministerstvo v kasační stížnosti.

Nejvyšší správní soud by měl do třiceti dnů rozhodnout o přiznání odkladného účinku. Na posouzení samotné kasační stížnosti má obecnou lhůtu devadesáti dnů.

Ve stejné věci podalo kasační stížnost i Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…