Ministr Babiš: FAÚ zajistil 2,2 mld. Kč, počet úspěšných případů se zdvojnásobil

22.02.2015 18:41

Díky těsné spolupráci s Finanční správou, Celní správou, Policií a zkvalitnění spolupráce s bankovním sektorem, se v roce 2014 podařilo Finančnímu analytickému útvaru (FAÚ) nejen identifikovat více podezřelých obchodů, ale především výrazně zvýšit počet podaných trestních oznámení spojených se zajištěním finančních prostředků.

Ministr Babiš: FAÚ zajistil 2,2 mld. Kč, počet úspěšných případů se zdvojnásobil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ten vzrostl ze 177 na 263, tedy o celou polovinu. Celkově FAÚ zajistil v uplynulém roce prostředky spojené s korupčním jednáním, praním špinavých peněz, daňovými podvody či financováním terorismu ve výši 2,18 miliardy korun.

„Takto významné zvýšení počtu případů, v nichž se podařilo zajistit prostředky přímo při bankovních transakcích podvodníků, je jasným ukazatelem zkvalitnění práce Útvaru. Zrychlení a zefektivnění činnosti umožnila především intenzivní spolupráce jednotlivých složek státní správy, na kterou se v boji proti daňovým únikům a finanční kriminalitě zaměřujeme,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Kvalitní spolupráci s organizacemi v rámci resortu Ministerstva financí dokládá i počet podnětů předaných daňové a celní správě, který se zvýšil asi o třetinu na 1594, což umožnilo exekučně odčerpat zhruba 917 mil. Kč od podvodníků v oblasti DPH. V roce 2014 přijal FAÚ celkem 3192 oznámení podezřelého obchodu, na kterých se ze 70 % podílel bankovní sektor. „Chtěl bych všem našim domácím i zahraničním partnerům za každodenní spolupráci poděkovat,“ dodává ředitel FAÚ Libor Kazda.

Ve zveřejněné výroční zprávě FAÚ je uvedena celá řada anonymizovaných kauz, které se v uplynulém roce podařilo Finančnímu analytickému útvaru Ministerstva financí odhalit. Jedná se například o tyto případy:

• FAÚ prověřoval řetězec transakcí mezi účty několika společností, kdy byly fakturovány podezřelé platby za reklamní a marketingové služby. Na konci řetězce byly peníze, jejichž zdrojem byly vyplacené nadměrné odpočty DPH, v hotovosti vybírány několikrát denně na různých pobočkách bank. Během šetření bylo zjištěno, že jako jednatelé v nich opakovaně figurují stále stejné osoby, které mají hlášen pobyt většinou na obecních úřadech. Vzhledem k sídlům společností v tzv. „virtuálních kancelářích“ a statutárním zástupcům bez trvalého bydliště, byly společnosti pro daňovou správu nekontaktní. FAÚ na jejich bankovních účtech zajistil více než 4 mil. Kč.

• Uprchlý vězeň vyhrál konkurz na pozici hlavního ekonoma jedné organizace. Následně se mu z jejích účtů podařilo neoprávněně vyvést 9,6 mil. Kč na účty své přítelkyně, která z nich v hotovosti vybrala téměř 8 mil. Kč. FAÚ zajistil přímo na účtech 1,7 mil. Kč a informacemi, které poskytl Policii ČR, napomohl k zajištění hotovosti ve výši 4,5 mil. Kč.

• Tuzemský výrobce ocelových dílů nakupoval suroviny od svého dlouholetého ruského partnera. Podvodníkovi se podařilo na základě monitoringu e-mailové komunikace mezi společnostmi vysledovat konkrétní termíny transakcí a finanční částky. Z podvržené e-mailové adresy zaslal výrobci informace o změně bankovních účtů dodavatele včetně pokynů k odeslání plateb za suroviny v řádech desetitisíců euro. Výrobce si této změny v e-mailové adrese nevšiml a obě požadované platby odeslal. FAÚ ve spolupráci s partnerskými finančními zpravodajskými jednotkami ze zahraniční však zahraniční bankovní účty i jejich majitele identifikoval a zjištěné informace poskytl v trestním oznámení orgánům činným v trestním řízení.

Celou výroční zprávu naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …