Ministr Babiš: Němeček si pochvaloval Kabátka; aby ne, když mu posvětil nejdražší Cyberknife na světě

31.08.2016 13:11

Pan premiér mě vyzval, ať nekomentuji dění ve VZP, že jsem prý ve střetu zájmů.

Ministr Babiš: Němeček si pochvaloval Kabátka; aby ne, když mu posvětil nejdražší Cyberknife na světě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

Abych předešel obvinění, jakkoliv absurdnímu, že se snažím ovlivnit VZP ve svůj prospěch, jen připomenu pár článků, které se věnují osobě pana Kabátka, ať si každý udělá obrázek sám. Je to možná trošku delší čtení, ale myslím, že se vyplatí. Dovolím si jen pár průvodních komentářů mezi citacemi.

ZDROJ: Neuhlídal stamiliony, teď povede VZP, 24.11.2012, Lidové noviny, str. 04 Domov

Zdeněk Kabátek je vystudovaný elektrotechnik. Na ministerstvu zdravotnictví působí od roku 2007, přivedli si ho tam exministr Tomáš Julínek (ODS) a jeho tehdejší náměstek Šnajdr. Předtím pracoval jako vedoucí provozně-technického odboru v Nemocnici Písek, kde později zasedal v dozorčí radě také ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). V letech 2004 až 2006 Kabátek spoluvlastnil firmu Invest PK, která úzce spolupracovala se středočeskými špitály vedenými i politiky ODS. Získala třeba zakázku za necelých 6 milionů v příbramské nemocnici.

… kvůli jeho angažmá v projektech, v jejichž rámci se z evropských peněz vybavovala specializovaná nemocniční centra. Kolem některých nyní „krouží“ protikorupční policie.

Nemocnice totiž často vybavovaly firmy Hospimed a Puro-klima, známé z korupční kauzy exhejtmana Davida Ratha. Detektivové se zajímají třeba o kardiovaskulární centra v karlovarské nemocnici.

O poměrech na odboru evropských fondů na ministerstvu zdravotnictví navíc LN nedávno barvitě vyprávěl jeden z tehdejších konzultantů úřadu Vladimír Bičík.
Ceny, za které se přístroje s požehnáním ministerstva kupovaly, byly podle něj „nehorázné“. A zakázky prý byly ušity na míru velkým firmám, které přístroje nevyrábějí, ale jen přeprodávají. „Já jsem k tomu měl vždycky připomínky. Dopadlo to ale tak, že mi přestali dávat celou dokumentaci, abych do toho nešťoural,“ popsal Bičík.

O všech takových zakázkách podle Bičíka věděl a rozhodoval i tehdejší ministerský náměstek a dosavadní šéf správní rady VZP Marek Šnajdr. Toho má sice správní rada pojišťovny v pondělí také odvolat a nahradit ho ministerským náměstkem Petrem Noskem, Šnajdr si ale podle opozičníků vliv v pojišťovně uchová – právě přes Kabátka. „Kabátek je Šnajdrův člověk. Nic se nezmění,“ reagoval jeden z opozičních členů správní rady."

Všeobecně známou informací je i podezření na kontakty pana Kabátka s Rittigem a krytí korupce v Nemocnici Na Homolce, které vyplynulo z proslulého deníku bývalého ředitele Homolky, kokainisty Dbalého.

ZDROJ: Kontakty s Rittigem? Nesmysl, tvrdí šéf VZP, 13.1.2015 Lidové noviny, str. 03 Domov, Ondřej Golis

Třeba v případě nákupu gama nože nejdříve nemocnice počítala se sumou 120 milionů, tři měsíce nato cena vzrostla na 135 milionů a ve finále skončila na 152 milionech. Podle policie tak rozdíl mezi kupní cenou a cenou, za níž ho koupila Homolka, činí přes 44 milionů. „Nevím, z jakého důvodu došlo k navýšení, to jednoznačně ne... Za předpokládanou cenu je zodpovědný pouze zadavatel, jak to probíhalo konkrétně v tomto případě, si již nepamatuju,“ rozpomínal se Kabátek horko těžko u výslechu. Dbalý však angažmá současného šéfa VZP viděl poněkud jinak. „Krátce Kabátek, nechávám jej s Bia (Emile Bialešová, účetní nemocnice - pozn. red.), aby mě nakonec informoval, že se asi chystá něco proti NNH v rámci gama nože,“ zapsal si třeba 17. března 2009. Kdyžměl poznámku vysvětlit, zklamala Kabátka opět paměť.

Odmítl také jakékoliv kontakty s Ivem Rittigem a jeho právníky, kteří se podle protikorupčního fondu podíleli na tunelování Nemocnice Na Homolce. „David Michal, kterému předávám tři témata, která se všechna týkají suspektní nespolupráce Šnajdra a Kabátka -Bulovka, digitalizace, IT-David volá Rittigovi, který rychle svolává konečně schůzku Rittig + Šnajdr + Kabátek, to bude mela,“ zní Dbalého zápisek ze 4. června 2009. „Žádná schůzka tohoto formátu neproběhla,“ bránil se Kabátek.
Další výpadek paměti ho postihl, když přišel dotaz týkající se tendru na digitalizaci chorobopisů. Dbalý s dalšími obviněnými při něm nemocnici měli způsobit škodu 57 milionů korun. „Na průběh této zakázky si nepamatuji. O tomto tématu jsem se dozvěděl, jak jsem již uvedl, až ex post, kdy to zveřejnila média,“ uvedl šéf VZP.
Jeho tvrzení však opět kvůli Dbalého zápisníku trpí zásadními šrámy. „Otevírání obálek výběrového řízení na digitalizaci, kde se všechno posralo: konkurenční firma ICZ podstřelila cenu téměř o polovinu-KabátekRittigovo zadání nesplnil, uvidíme, co s tím, nejspíš budu muset soutěž zrušit. SHIT!!!,“ poznamenal si 15. června 2009. Dotaz vyšetřovatele na zmíněnou poznámku však šéf VZP odehrál jediným slovem. „Nesmysl,“ reagoval."

Policie následně v obvinění přímo uvedla, že: "Dbalý začal svůj záměr na nákup Gama nože prosazovat u dvou ministerských úředníků, Pavla Kocourka, ředitele odboru hospodaření, a Zdeňka Kabátka, vrchního šéfa pro ekonomiku."

Podle obvinění zaplatila nemocnice za Gama nůž 139 milionů korun. Zprostředkovatelská firma na tom vydělala 44 milionů. S ministerskými úředníky se i podle záznamu ve svém diáři Dbalý scházel také v době, kdy se jednalo o ceně, která je podle některých odborníků o třetinu předražená.

A zde citace z Dbalého deníku:

18.2.2009, 8 hodin, přichází Kabátek spolu s M., vypíjíme dvě lahve bílého vína a probíráme řadu nekonfliktních témat, gama nůž.

A ještě jeden zajímavý záznam z deníku pana Dbalého, tentokrát v kauze digitalizace nemocničních chorobopisů, kde státní zástupce obžaloval Dbalého, Toběrného, Kutila a Kocourka:

ZDROJ: Moo* pana ředitele Dbalého, 18.1.2016 Euro, str. 33 Report – Homolka, Václav Drchal

Podle Dbalého deníčku v tom nebyli sami a na akci se nějakým způsobem podíleli politický podnikatel Ivo Rittig, tehdejší náměstek ministerstva zdravotnictví Marek

Šnajdr a dnešní šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek – to ale jen v rovině podezření a spekulací.

Jenže když se 15. června 2009 otevřely obálky s nabídkami, objevil se vetřelec – společnost ICZ, která chtěla stejnou práci odvést za pouhých 78,5 milionu. „… se všechno posralo: konkurenční firma ICZ podstřelila cenu téměř o polovinu – Kabátek Rittigovo zadání nesplnil, uvidíme, co s tím, nejspíš budu muset soutěž zrušit. SHIT!!!“ brečel do deníčku Dbalý."

Když se pana Dbalého média ptala na zapojení pana Kabátka, reagoval takto:

ZDROJ: Mám strach, ale neuteču. Budu bojovat, 29.4.2015 Lidové noviny str. 04 Domov, Ondřej Golis

Lidovky.cz: O čem jste jednali s Markem Šnajdrem a Zdeňkem Kabátkem?

Pan Kabátek pracoval jako ředitel přímo řízených organizací jako můj přímý nadřízený. Pan Šnajdr byl první náměstek čili zase jeho nadřízený. S oběma jsem spolupracoval zcela standardně, pracovně. Setkávali jsme se na plánovaných schůzkách ředitelů nemocnic s vedením ministerstva zdravotnictví. S Kabátkem jsem se setkával logicky častěji na ministerstvu zdravotnictví. Čas od času objížděl on nemocnice.

Lidovky.cz: Podíleli se na zakázkách, kvůli nimž jste obžalován?

Musely proběhnout standardním kolečkem, v rámci něhož musely být schváleny na ministerstvu zdravotnictví. Jde o běžný postup. Je hezké, že státní zastupitelství si myslí, že jsme z toho dělali nějaké eldorádo, ale tak to nefunguje.

Lidovky.cz: A nebylo to spíše tak, že Šnajdr s Kabátkem zajistili, aby to eldorádo schválilo ministerstvo?

To zcela vylučuji. Zakázky byly v pořádku. U gama nože si vůbec neumím představit, že by řízením někdo manipuloval, protože jsme na ni získali dotaci čili byla pod lupou.

Lidovky.cz: „4. 6. 2009 – suspektní nespolupráce Šnajdr a Kabátek, Rittig svolává schůzku se Šnajdrem aKabátkem, to bude mela, ICZ se neodvolá, úloha pro Šnajdra.“ Tato citace z textu znamená co?

Je to fikce. Sama firma ICZ (nemocnice ji z tendru vyloučila, i když nabídla nejnižší cenu – pozn. red.) prohlásila, že dala dumpingovou cenu a jen to zkoušela. Tohle je pouze dopsaný příběh, jako všechny kontroverzní pasáže, možná tak zajímavý pro média. A prosím, nepředčítejte mi tady jednotlivé zápisky, nebudu je komentovat. Nikdo nedokázal, že nejde o fikci. Přesto mě na základě nich zavřeli, teď zavřeli někoho dalšího, x lidem sdělili obvinění.

Několikrát jsem již zopakoval, že propojení pana Kabátka pupeční šňůrou na kmotra českého zdravotnictví Šnajdra, kterého Evropská komise ve své studii z roku 2013 týkající se korupce ve zdravotnictví označila za kardinála Richelieu českého zdravotnictví a s jeho érou spojuje řadu korupčních kauz, považuji za skandální.

Připomenu, že:

ZDROJ: Šnajdr ‚utrpěl‘ totální ztrátu paměti, 17.8.2015, Lidové noviny, str. 05 Domov

U policejního výslechu Šnajdr připustil, že Rittiga zná a osobně se s ním viděl. Na dotaz, zda s ním někdy řešil Homolku či Dbalého nebo zda byl při jejich setkání tehdejší šéf Homolky, však již následovalo obligátní „nevybavuji si“. O Michalovi prý Šnajdr ví jen, že je právník. Řešili spolu nějaký projekt ohledně Nemocnice Na Homolce? „Nevybavuji si,“ nepřekvapil. Jeho paměť selhala i při otázce, zda si s Dbalým tykal, či vykal. „Nevím,“ marně vzpomínal.

Zmínkami o Šnajdrovi i o šéfovi VZP Zdeňku Kabátkovi se to ve Dbalého poznámkách jen hemží a ukazují na angažmá vysokého úředníka i při zakázce na digitalizaci chorobopisů, kvůli níž již Dbalý čelí obžalobě.

„David Michal, kterému předávám tři témata, která se všechna týkají suspektní nespolupráce Šnajdra a Kabátka – Bulovka, digitalizace, IT–David volá Rittigovi, který rychle svolává konečně schůzku Rittig+Šnajdr+Kabátek, to bude mela,“ zní například Dbalého zápisek ze 4. června 2009.

Pan Kabátek ale figuroval i v jiných kontroverzních zakázkách. Jednou z nich je zakázka pro IKEM, kde šlo o dvě miliardy korun. O této zakázce se vysloveně zmiňuje Evropská komise ve své zprávě z roku 2013, jakožto o ukázkovém příkladu korupce v českém zdravotnictví:

ZDROJ: Vazba exposlanců spustí novou hru o vliv nad VZP, 19.6.2013 Hospodářské noviny, str. 04 Téma

A velmi podobný je i příběh společnosti Kardio Port, o kterou se teď detektivové také zajímají. Ostatně obě firmy spojuje adresa a také jméno Janouškova známého Luboše Paška. V případě Kardio Port však jde o tendr pro IKEM za bezmála dvě miliardy korun.

Zakázka na dodávku kardiologického materiálu má ještě jednu odlišnost: její zrod z roku 2009 jde nejen za Markem Šnajdrem, pod nímž se tehdy na ministerstvu zadávala, ale také za nynějším ředitelem VZP, který seděl v komisi. Zdeněk Kabátek se k tomu včera odmítl vyjádřit – vzkázal, že se soustředí na práci a politická situace na to nemá vliv.

Již v roce 2012, kdy padnul bývalý ředitel VZP Horák, se média zmiňovala o kontroverzích pana Kabátka, přesto byl do čela VZP zvolen. Tady citace z Hospodářských novin:

ZDROJ: Hegerova modrá můra, 27.11.2012, Hospodářské noviny, str. 08 Názory, Jiří Lechtina, HN

Jenže nástupce ředitele pojišťovny a držitel modré stranické knížky Zdeněk Kabátek vypadá jako věrný duch a pokračovatel dua Horák-Šnajdr.

Jestli něco bylo prokletím Horákovy éry, pak neprůhledné obchody a rozdělování peněz. Jenže Kabátek není v tomto směru neposkvrněný. Na ministerstvu zdravotnictví organizoval předražené nákupy přístrojů do podřízených fakultních nemocnic. A byl to on, kdo kryl před veřejností podrobnosti o soutěžních zadáních a nehorázných nákupních cenách.

Horákova ochota dát vydělat soukromým firmám (často s utajenými vlastníky) byla nesmírná. Ať už šlo o Janouškův Oraprint nebo podivné společnosti kolem projektu IZIP. K takovým má ovšem blízko i Kabátek, sedící například v dozorčí radě Národního tkáňového centra, jež stát prodal firmě, která je mrtvou schránkou.

ZDROJ: Nový šéf VZP dříve kryl záda „rebelu“ Šnajdrovi, 27.11.2012, Mladá fronta DNES, str. 04 Z domova, Lenka Petrášová

Kabátek však odmítá, že by byl loutkou svého bývalého nadřízeného.

„Nejsem člověkem nikoho. Pana Šnajdra dobře znám, vážím si ho jako velmi inteligentního člověka. Ale mám svůj rozum a umím se rozhodovat sám,“ řekl.
Pravdou zůstává, že léta kryl záda právě Marku Šnajdrovi.

Loajální úředník, který měl na ministerstvu na starosti fakultní nemocnice. A také zhruba miliardu korun z Integrovaného operačního programu Evropské unie (IOP), o jejímž rozdělení spolurozhodoval právě se Šnajdrem. Ředitelé nemocnic dodnes vzpomínají na jeho instrukci, že šanci získat evropské peníze mají jen ty projekty, které budou svázány s konkrétním dodavatelem.

Není divu, že si mnozí ředitelé nemocnic libují. „Je to nejlepší možná volba,“ shodli se ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík a šéf Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluk Němeček. Ten první si pro svou nemocnici vždy uměl vyboxovat výhodné podmínky, ten druhý právě za „vlády“ dua Šnajdr - Kabátek na ministerstvu získal přístroj Cyber knife, o němž odborníci z ČVUT prohlásili, že byl dvakrát předražený oproti cenám obvyklým v zahraničí.

Je vidět, že již v roce 2012 si tehdejší ředitel FN v Ostravě a nynější ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček velmi pochvaloval volbu Zdeňka Kabátka. Aby ne, když mu posvětil slavný nákup nejdražšího Cyberknifu na světě. Tím se leccos vysvětluje.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.