Ministr Bartoš: Debata, která se vedla dva roky, stejně skončila původním návrhem

29.04.2022 13:21

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 29. dubna 2022 k návrhu novely stavebního zákona

Ministr Bartoš: Debata, která se vedla dva roky, stejně skončila původním návrhem
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Já strašně nejsem rád, když se na plénu čte nějaký třeba individuální e-mail od někoho, nebo když se používají argumenty všichni říkají.

Kdybych byl konkrétní, tak mě bombardují v esemeskách právníci, kteří se podíleli na přípravě té první novely, tu, kterou nakonec přinesl pan Kolovratník, kde vlastně celá ta debata, která byla vedena s těmi partnery, nakonec spadla pod stůl, protože se Ministerstvo pro místní rozvoj, respektive paní Dostálová skrze návrh pana Kolovratníka, vrátila k tomu prvnímu modulu, bude Nejvyšší stavební úřad, změníme tu soustavu stavebních úřadů a čau. Takže ta debata, která se dva roky vedla mezi tím věcným návrhem a tím, co potom přišlo do Sněmovny, což byl jakýsi hybrid, tak stejně skončila tím původním věcným návrhem. Takže to stálo čas a energii spoustu lidí, partnerů z regionu, z měst a obcí ČR, aby vlastně z tohohle jednání nic nevzešlo.

Kdo dál mi píše? Dál mi samozřejmě píšou zástupci developerů, ať už sdružovaní v nějaké asociaci, opět lidé, pro které ta norma, která byla představena, rekodifikace stavebního práva, skutečně znamenala asi jednodušší průchod tím systémem. Tak bych na druhou stranu mohl zase citovat architekty, památkáře, prostě lidi, kteří řeší urbanistický rozvoj města a taky tím vlastně operovat, že většina lidí, která píše mně, vlastně říká, že nesmí vzniknout Nejvyšší stavební úřad a že to je špatně a že došlo k oslabení ochrany veřejného zájmu a že se máme soustředit na tu územněplánovací dokumentaci a na roli třeba samospráv a statutárů, což jsme slíbili, že budeme. Ostatně jsme navázali tam, kde to předtím spadlo v debatě o územním plánování. Bavíme se jak s velkými obcemi, tak se statutáry, tak i s malými obcemi, jak posílit územněplánovací část stavebního řízení, jak posílit regulační plány. (Předsedající: Čas.) Ale, prosím, nepoužívejme všichni vědí a odborníci píší, protože každý se opíráme o jinou skupinu, která v danou chvíli také chce uplatnit svůj zájem.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…