Ministr Bartoš: Digitalizace stylem aby se neřeklo, kvalita i financování pokulhávají

24.07.2022 19:16 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k příprave Digitální a informační agentury (DIA)

Ministr Bartoš: Digitalizace stylem aby se neřeklo, kvalita i financování pokulhávají
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Před lety jsme schválili zákon o právu na digitální služby. Ten zavedl katalog digitalizace, kde je zapsáno, která služba se kdy a jak digitalizuje. Teď je třeba to dotáhnout.

Tento rok samozřejmě operujeme ještě s projekty, které vesměs připravila minulá vláda. Mnoho z nich není finančně zabezpečeno. Proto jsme analyzovali, jak jsme na tom a zda projekty jsou v dostatečné kvalitě. Ukázalo se, že jak kvalita, tak financování pokulhává. Například není dostatečně respektován sdílený datový fond, který zaručuje, že se vás stát neptá na informace, které již obdržel. Také chyběly finanční prostředky na část digitalizačních projektů i dostatečné kompetence pro kvalitní řízení digitalizace státní správy. Kvůli tomu hrozí, že se nemusí některé části letos stihnout.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

Mezi další problémy patří nedostatečná IT infrastruktura, nekoncepční a nekoordinované řízení digitalizace agend jednotlivých resortů v minulých letech nebo absence inteligentních portálových řešení.

Stalo se na pár projektech, že digitalizace proběhla fakt dobře. V mnoha případech ale proběhla spíš stylem „aby se neřeklo“. Neřešila se celková kvalita a zážitek uživatele. Aby služba byla přístupná každému, musí být zároveň jednoduchá a přehledná. Právě proto připravujeme vznik Digitální a informační agentury (DIA), která se systematicky bude zabývat zlepšením kvality digitalizačních projektů a hledáním úspor. Počítáme se vznikem této agentury již na začátku příštího roku.

Její kompetence i rozpočet a zastřeší vše, co se týká digitalizace. Bude dohlížet především nad sdílením údajů mezi systémy jednotlivých ministerstev tak, aby úřady následně nechtěly po občanovi nic navíc. Konec běhání po úřadech!

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky