Ministr Bartoš: Je to osm let neřešená situace

28.04.2022 22:02

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 28. dubna 2022 k ústním interpelacím.

Ministr Bartoš: Je to osm let neřešená situace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová a Ivan Bartoš

Já vám děkuji za slovo, i vám za otázku, pane poslanče. Já už jsem částečně odpovídal při předchozí interpelaci. Ale tak. Situaci s dostupným bydlením na českém trhu, ať je to klasické nájemní obecní bydlení, ale i výstavba do té míry, aby vznikaly třeba byty, které jsou malometrážní, což často ty byty, které teď jsou používány třeba po rekonstrukci, jsou, tak je tristní. Je to osm let neřešená situace. My, když jsme se dostali do Sněmovny, chtěli jsme pracovat s předchozí vládou jako opoziční strana na zákoně o sociálním bydlení, který spadl pod stůl jak u vlády pana Sobotky před čtyřmi lety, tak i u té vlády Andreje Babiše. Bylo to nahrazeno tím Programem Výstavba, který nebyl úplně dobře nastaven a proto ty byly v těch obcích nevznikaly.

Když jste zmínil matky samoživitelky, tak samozřejmě v tuhletu chvíli i pomocí třeba doplatku na bydlení a různých subvencí a různých programů lze bydlet i v komerčním způsobě bydlení, zároveň z Integrovaného regionální operačního programu se staví na obci. Staví se byty, kde vedle obcí ty byly vlastní neziskové organizace a jiné subjekty. Já jsem i na Ministerstvu pro místní rozvoj, kde tedy jsme měli těch 100 dní vlády nedávno připravil ten program, který sice v danou chvíli pomáhá řešit tu situaci s bydlením i pro lidi prchající před válkou na Ukrajině, ale všechny tyto byty a ty rekonstrukce jsou nastaveny tak, že jdou do obecního majetku ke vzniku, myslím, že to je 120 000 na lůžko, jsou v majetku obcí a pokud nebude v danou chvíli zájem, nebo bude už to KACPU rozdělovat třeba jinak ty lidi, co prchají před válkou, nebo ti, co se budou vracet, stávají se z nich byty v dostupném bydlení, a my se snažíme všemi možnými způsoby vlastně aktivizovat i ten spící bytový fond.

Ona by ta otázka možná nemusela mířit úplně i jako na vládu, v každý moment to asi to není stát, který staví ty byty, jsou to často obce, a teď záleží, jaké mají k tomu podmínky. Zda mají k tomu finance, zda mají k tomu dobrou legislativu, o kterou se mohou opřít. Já jsem si dal za cíl toto změnit na Ministerstvu pro místní rozvoj a i nastavovat ty formy tak i v zákoně, které by mělo umožnit vlastně podporu výstavby a získávání bydlení i další možnosti, s jakými tato bytová výstavba může probíhat. Ať je to třeba forma bytové výstavby nebo bytových družstev, tak i využití sociálních družstev, která by se věnovala bydlení specifických cílových skupin, jako jsou třeba samoživitelé nebo samoživitelky.

A tenhleten typ už je normálně legislativně uchopen v zákoně, takže toto se může dít. Stejně tak i pro část matek samoživitelek může sloužit i ten model bar group, kde se vytváří družstvo, které pomocí vlastně řízení jako staví to budoucí bydlení. Nejpřirozenější však bude podle mě zákon o podpoře bydlení, který tyto všechny možnosti shrne, včetně té možnosti garantovaného bydlení. Ten by mohl pomoci matkám samoživitelkám žít v běžném a kvalitním nájemném bydlení s výraznější jistotou. Já ten model během půlminuty představím. Není pravda, že všechny prázdné byty v České republice, které jsou, ti lidé mají jako investiční byty. Pokud jste třeba sdělil nějaký byt, nebo po rodičích, nebo jste se oženil a máte původně třeba hypotéku na nějaký byt, ta možnost pronajímat ten byt má spolu různé administrativní, ale i třeba ekonomická rizika. Viděli jsme to v covidu, kdy spousta lidí v danou chvíli neměla peníze na to, aby platila nájem, což přenášelo na toho člověka, který prostě měl ten svůj byt a ten druhý byt náklady třeba s tou hypotékou, tak i otvíráme variantu, kdy se může rozhodnout člověk vložit svůj byt do toho bytového fondu města. To s ním v danou chvíli může nakládat, třeba ho poskytnout těm matkám samoživitelkám, které třeba zde v Praze se Adam Zábranský snaží dostávat z těch azylových domů. Myslím, že se to daří úspěšně a umisťovat nebo dát jim možnost bydlení v zrekonstruovaných bytech.

A právě takovéhle byty a ten obecní bytový fond by mohl tímto narůstat, aniž by ta obec fakticky stavěla ten byt, pouze by tam ten člověk poskytl ten byt a obec by se stala jakýmsi pronajímatelem, kde by mu samozřejmě hradila nájem i ty náklady. My ten návrh zákona chceme předložit vládě v říjnu příští rok. Děláme na tom s MPSV. Víme, kde se udělala spousta chyb v minulém zákoně. Snažíme se jít cestou, která bude fungovat a zároveň budeme představovat i laické veřejností. (Předsedající: Váš čas.)

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.