Ministr Bartoš: Moderní technologie s sebou mohou přinášet nová rizika

06.04.2022 13:39

Projev na 24. schůzi Senátu 6.dubna 2022 k balíčku k digitálním právům

Ministr Bartoš: Moderní technologie s sebou mohou přinášet nová rizika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj

Vážený pane předsedo, vážení páni místopředsedové, vážení páni senátoři, vážené paní senátorky,

já si vám dovolím představit 3 dokumenty, které se věnují digitálním právům. Jsou to ty tisky, které i tady mám v ruce. Evropská komise zveřejnila 26. ledna návrh deklarace k digitálním právům a principům a doprovodné sdělení, které vysvětluje důvody vzniku této deklarace a její záměry. K těm dokumentům byla zpracována jedna rámcová pozice, jelikož se tyto dokumenty týkají stejné problematiky. Ta samotná deklarace v 6 kapitolách, to jsou občané středem digitální transformace, solidarita, inkluze a svobodná volba, účast na digitální veřejném prostoru, bezpečí, bezpečnost a posílení udržitelnosti, se zabývá návodem pro podobu digitálních služeb. Do středu digitální transformace tak staví občana, který má právo na přístup ke kvalitnímu internetovému prostředí, digitální vzdělávání, férovým pracovním podmínkám či online službám veřejné správy.

Principy by se měly řídit jak zákonodárci, tak i nevládní a byznysový sektor. Každý v té doméně, ve které působí. Ať už je to návrh zákonů, či je to potom exekuce byznysová či nevládní v tom prostoru digitálním, v prostoru internetu. Cílem je vytvořit na člověka orientované a bezpečné digitální prostředí. Ostatně ten občan, člověk nebo zákazník jako centrum toho světa je fenomén, který teď se i v Evropské komisi velmi skloňuje. Deklarace sice není nijak právně závazná. EU se v ní ale podle Komise může přihlásit k principům, které vymezují přístup k digitální transformaci. A Česká republika deklaraci, a i navržené zásady, obecně vítá. Tomu ještě, vytvoření té deklarace, předcházela evropská veřejná konzultace.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Česká republika pro vytvoření svého příspěvku do konzultace uspořádala také v období 23. 6 a 31. 7. 2021 konzultace, kde čeští občané se vyjádřili k těm digitálním principům. Vyjádřili jim podporu. Stejně tak jako ukazovaly pak výsledky té evropské konzultace. Lidská práva, evropské hodnoty, spolupráce se stejně smýšlejícími zahraničními partnery a zapojení aktérů z veřejné i soukromé sféry jsou pro Českou republiku základními prvky při vytváření otevřeného a bezpečného a svobodného internetu.

Teď ke schvalování rámcové pozice. Rámcová pozice byla schválena v Evropské unii 22. února 2022. Do tvorby rámcové pozice byly zapojeny další resorty, kterých se oblasti týkají. Bylo to MPO, Ministerstvo vnitra, MŠMT, Úřad vlády, Ministerstvo zahraničních věcí. A během schvalovaných procesu nebyly zdůrazněny žádné výhrady vůči připravované pozici ani obsahu sdělení. A ten vývoj vyjednávání - v současnosti už je nastole druhý kompromisní text. A Česká republika bude chtít v textu zdůraznit práva pracovníků skrze digitální platformy.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Zjednodušeně jsou to třeba „sdílené“ taxislužby, kde jedna část je ten zákazník, který tu službu využívá, ale samozřejmě jsou to i nároky, které jsou kladeny na ty pracovníky těch digitálních platforem. Ať už je to třeba právě různé formy taxislužby, nebo jsou to platformy, které obhospodařují potom nějaké speditérské služby. A budeme klást i důraz na otevřené strategické autonomie a neuzavírání se vůči mimoevropským partnerům.

Je to třeba ta linka otevření nebo znovuobnovení té naší transatlantické vazby v souvislosti s budoucností digitálního prostoru. Jenom k těmto dvěma, nebo respektive k tomuto materiálu. Ta naše ambice v evropském předsednictví, podle toho, jak daleko se dostane ještě Francie ve svém předsednictví, není to legislativní text. Že tuto deklaraci k digitálním právům, jak jí zkrácené říkáme, bychom chtěli v momentě našeho předsednictví získat tu dohodu mezi Evropskou komisí, Evropskou radou a Evropským parlamentem. Není to legislativní text. Není to ten klasický proces toho trialogu, tak jak ho známe u jiných materiálů.

Ten třetí dokument, který je součástí tohoto digitálního balíčku – je to výroční zpráva o uplatňování Listiny základních práv EU v roce 2021 s podtitulem „Ochrana základních práv v digitálním věku“. Je to dokument, který se vydává každý rok. Je to dokument informativní. A v podstatě se zaměřuje na konkrétní témata, která z Listiny základních práv EU vyplývají. Letos je to věnováno tématu moderní technologie a jejich dopad na ochranu základních práv v Evropě.

Ta zpráva popisuje dění v hlavních oblastech uplatňování těch moderních technologií. Je to internetová komunikace na platformách, využívání algoritmů a umělé inteligence, digitalizace, zajištění přístupu k digitálním službám nebo fenomén, který teď často zaznívá, je to ta digitální chudoba. Právě nemožnost přistupovat, občanů, k digitálním službám. Využívání digitálních platforem pro organizaci práce a samozřejmě ochrana osobních údajů a soukromí v digitálním prostředí.

Česká republika plně souhlasí s významem, který Komise přikládá rozvoji moderních technologií pro společnost. A i vláda si je plně vědoma, že ty moderní technologie sebou mohou přinášet nová rizika, která ohrožují jak jednotlivé uživatele z pohledu nakládání s jejich daty, uvedení v omyl, i třeba v souvislosti s ukradením identity či jiné činnosti, ale zároveň i společnost jako celek. A vlastně mohou vést k novým formám zásahu do základních práv, které v tom reálném světě nejsou možné, ale v tom digitálním prostoru se dějí. Česká republika s navrhovanými opatřeními proto obecně souhlasí a podílí se v rámci svých kompetencí na jejich uskutečňování.

Toliko moje úvodní slovo. Já vám děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky