Ministr Bartoš: Rozvinuté regiony mají samozřejmě projektů více

18.05.2022 17:15

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 – Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů k osmé zprávě o soudržnosti: Soudržnost v Evropě do roku 2050

Ministr Bartoš: Rozvinuté regiony mají samozřejmě projektů více
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Já děkuji. Já bychom jenom chtěl zareagovat krátce na pana předsedu a ještě na tu vaši. My diskutujeme o tom, že ten národní plán obnovy byl nastavován v momentě, kdy prostě ta situace byla jiná. Samozřejmě první odpovědi, které byly, když jsme nastoupili vlastně do vlády 21. prosince, až po tom omicronu jsme měli možnost vyjet do té Evropy, potkat se s těmi politiky, tak jako že parametr je not negotiable. Ale to nebyla válka. Já si myslím, že válka na Ukrajině, válka v Evropě je dosti významným takzvaným „“?„game changerem“. Něčím, co mění ten pohled, vlastně tu optiku na to, co ty země potřebují.

Možná plynule přejdu k panu předsedovi. Ano, je spousta indikátorů, kterými lze vyhodnotit tu kvalitu života v tom regionu. Sbíráme tady, posíláme do Evropy index well-being, který hodnotí ne tak ploše jako HDP na hlavu, což myslím, že autor indexu HDP varoval – chraň vás ruka páně hodnotit HDP kvalitu života lidí! Že to je na porovnávání výkonnosti ekonomiky států. Těch ukazatelů i v strategii regionálního rozvoje, těch takzvaných KPI, je tam jako celá řada, ale měří se, známe výchozí hodnoty? Do toho momentu bychom se měli dostat.

Já vlastně rád čtu zprávy NKÚ, které mají kontrolní mechanismy na efektivitu investic v daném regionu. To si myslím, že je zásadní. Bavit se o efektivitě investic. To, že někam pošlu peníze, ještě samo o sobě neznamená, že ty peníze v tom regionu udělají, co udělají. A kohezní politika, kohezní fondy, je vlastně investice do rozvoje. A teď si dovolím tady na Senátu říct jednu možná trochu rebelskou připomínku na závěr k zamyšlení.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Víte, my máme komunální politiku, máme krajskou politiku, máme vládní politiku a máme Senát a parlament. A já bych byl rád, i když se bavíme vždycky o nějaké míře solidarity, aby v nějaký moment vypnulo těm politikům... Vy prostě nemůžete jít na setkání Asociace krajů nebo SMOČR nebo někde, kde se rozdělují peníze, a přijít domů se slovy: „Hej, sorry, já jsem to nechal Ústeckému kraji.“ To prostě... Tak buďto se na to podíváme skutečně takto, že musíme chápat, že jsou fondy spravedlivé transformace, jsou fondy, které mají přesné míření – ono je odstupňováno ten podíl, že jo, rozvinuté regiony, středně rozvinuté a vyspělé, té spoluúčasti.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Ale proč ta vláda přistupovala historicky k tomu, že dosypávala z těch národních zdrojů třeba tam, kde ty evropské fondy dávaly vyšší spoluúčast? Protože vy, jako politik, fungujete v nějakém ekosystému, kdy prostě jdete na jednání, kde jsou zástupci jednotlivých regionů. A samozřejmě rozvinuté regiony mají těch projektů více, šlapou, a prostě ten člověk jako by měl být schopen, podle mě, a je to možná sebevražedná mise, se jako domů vrátit, do kraje třeba, a říct: „Hele, my tyhle ty projekty dotáhneme za svý, protože sousední obec,“ nebo i v tom Ústeckém kraji blíž té Prahy jsou ta města rozvinutá. A pak postupně až do toho Šluknova.

Pan Linhart, vždyť jsem jako s ním to řešil dlouhodobě. Ale tady narážíme vlastně na tu jako solidaritu, již je třeba obhájit před voliči ve vlastním regionu. A tam si myslím, že tady musíme vést ten dialog a říct, že prostě není to tak, že z každé hromádky lze dát všem. A někdo to potřebuje více. A já se vám přiznám, za tu krátkou dobu, co mám možnost být na Ministerstvu pro místní rozvoj, je tato debata setsakramentsky těžká i v novém uspořádání. A já jsem četl ten dopis panu premiérovi – „věříme, že nová vláda se k tomu postaví jinak než vlády předchozí.“

Ale je to na politických stranách, které jsou v regionech. Je to na našich lídrech, kteří vedou třeba jednotlivé kraje, aby tohle to byla společná věc. A to můžeme dělat tak – položme ti karty na stůl – nemůžeme to dělat tak, že se na sebe doma usmíváme, ale doma si pak jako každý odůvodní, že přišel na vládu a nedostal. Já jsem za – zejména u těch kohezních fondů – že bychom měli výrazně, výrazně lépe cílit to financování. U těch transformačních zrovna tak. A pokud se v nějakém regionu překrývají ty finance, tak se sčítají. Nikoliv, že už vám přišlo X miliard, váš kraj je v tuhle chvíli saturován.

Na druhou stranu, a to musím také zdůraznit, ta připravenost na ty třeba velké projekty je bohužel v případě některých, zejména toho severozápadu, výrazně nižší. A je to handicapující. Takže my tam musíme zatlačit na to, aby ty programy na té městské úrovni, vyšší úrovni prostě byly připraveny tak, aby, když se objeví ten zdroj, tak tam nebylo to riziko nevyčerpání. S čímž se také historicky pracovalo. Na to se snažím také zaměřit, ale 5 měsíců, krátká doba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…