Ministr Bartoš: Už 13 let fungujeme jako čistá, otevřená, transparentní strana

19.06.2022 9:37 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke korupční kauze kolem Petra Hlubučka

Ministr Bartoš: Už 13 let fungujeme jako čistá, otevřená, transparentní strana
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

13 let Piráti fungují jako čistá, otevřená, transparentní strana včetně financování, která prosazuje protikorupční opatření. Občas jsme byli kritizovaní, že to s tou transparentností přeháníme a že nám to škodí, ale tady jasně vidíme, proč je to potřeba a proč by to měla obdobně dělat každá strana. Mít všechno v registru smluv, povinnost evidovat lobbistické kontakty u politiků v exekutivě vztahující se i na personální lobbing, striktně dodržovat nominační zákon, kdykoliv tomu nic nebrání, důležité pozice v kontrolních orgánech firem státu, kraje i obce obsazovat skrze transparentní výběrová řízení, důsledně dokládat majetková přiznání volených politiků tak, aby byla umožněna veřejná kontrola. Vždyť v digitální době to není problém.

To, co nyní vyplouvá na povrch kolem pana Hlubučka ze STAN, Redla a dalších, považujeme za nepřijatelné. Požádali jsme STAN o jednání, aby nám příští týden vysvětlili všechno ohledně těchto kauz, vyjasnili situaci i kolem Petra Gazdíka. A hlavně popsali další kroky, které udělají, aby u nich bylo vyloučeno jakékoliv další působení lidí napojených na rozkrytou mafiánskou strukturu.

Při vzniku koalice jsme se ptali hnutí STAN na jejich historické vazby na pana Redla, který patřil do skupiny kolem Radovana Krejčíře. Byli jsme ujištěni, že jde o dávnou minulost. Chceme tedy slyšet, jak to skutečně bylo. Postavili jsme se také loni proti tomu, aby byl na společné kandidátce pan Polčák, což se ukazuje jako správné rozhodnutí.

Pokud se potvrdí, že šly nějakým způsobem špinavé peníze z kauzy na podporu hnutí STAN, musí se do poslední koruny vrátit. A všichni lidé, kteří se na tom podíleli, vyvodit odpovědnost.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…