Ministr Bek: Návrh napravuje zpoždění v digitalizaci přijímacího řízení

26.10.2023 18:09 | Zprávy

Projev na 80. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2023 k školskému zákonu

Ministr Bek: Návrh napravuje zpoždění v digitalizaci přijímacího řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dovolte mi, abych se za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyjádřil k předloženému návrhu, který zde představil zástupce předkladatelů a pan zpravodaj. Vzhledem k tomu, že oba pánové poměrně detailně představili obsah té normy, dovolte mi, abych se zastavil krátce u vzniku tohoto návrhu.

Tento návrh vlastně napravuje nejméně desetileté zpoždění českého školství v digitalizaci přijímacího řízení. Na řadě vysokých škol už celou tu dobu probíhá přijímací řízení elektronicky a střední školy v tomto případě zůstaly výrazně pozadu. Já jsem se ujal role ministra školství právě v okamžiku, kdy vlastně vrcholila ta nervozita kolem toho posledního běhu přijímacího řízení, která jasně ukázala na nedostatky toho dosavadního procesu, který probíhal tou papírovou formou a vystavoval jak uchazeče o studium, tak jejich rodiče, enormnímu stresu po neúměrně dlouhé období.

Já jsem okamžitě zadal Ministerstvu školství přípravu změny příslušného zákona a hned od prvního okamžiku bylo jasné, že neexistuje žádný časový scénář, který by umožnil zvládnout elektronizaci přijímacího řízení již v tomto školním roce, žádný scénář, který by nebyl založen na velmi úzké spolupráci mezi Ministerstvem školství a poslanci napříč politickým spektrem.

Já bych chtěl nesmírně ocenit intenzivní spolupráci mezi odborníky Ministerstva školství a skupinou poslanců, která předkládá tento pozměňovací návrh. Opravdu tomu dedikovali neuvěřitelné množství času a energie a vstupovali s celou řadou věcných námětů a připomínek do samotné přípravy toho návrhu, která probíhala vlastně v nerozlišitelné spolupráci mezi poslanci a Ministerstvem školství. Za to moc děkuju, považuji to za důkaz toho, že ve věcech společného zájmu jsme připraveni spolupracovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.