Ministr Bek: Návrh napravuje zpoždění v digitalizaci přijímacího řízení

26.10.2023 18:09

Projev na 80. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2023 k školskému zákonu

Ministr Bek: Návrh napravuje zpoždění v digitalizaci přijímacího řízení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dovolte mi, abych se za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyjádřil k předloženému návrhu, který zde představil zástupce předkladatelů a pan zpravodaj. Vzhledem k tomu, že oba pánové poměrně detailně představili obsah té normy, dovolte mi, abych se zastavil krátce u vzniku tohoto návrhu.

Tento návrh vlastně napravuje nejméně desetileté zpoždění českého školství v digitalizaci přijímacího řízení. Na řadě vysokých škol už celou tu dobu probíhá přijímací řízení elektronicky a střední školy v tomto případě zůstaly výrazně pozadu. Já jsem se ujal role ministra školství právě v okamžiku, kdy vlastně vrcholila ta nervozita kolem toho posledního běhu přijímacího řízení, která jasně ukázala na nedostatky toho dosavadního procesu, který probíhal tou papírovou formou a vystavoval jak uchazeče o studium, tak jejich rodiče, enormnímu stresu po neúměrně dlouhé období.

Já jsem okamžitě zadal Ministerstvu školství přípravu změny příslušného zákona a hned od prvního okamžiku bylo jasné, že neexistuje žádný časový scénář, který by umožnil zvládnout elektronizaci přijímacího řízení již v tomto školním roce, žádný scénář, který by nebyl založen na velmi úzké spolupráci mezi Ministerstvem školství a poslanci napříč politickým spektrem.

Já bych chtěl nesmírně ocenit intenzivní spolupráci mezi odborníky Ministerstva školství a skupinou poslanců, která předkládá tento pozměňovací návrh. Opravdu tomu dedikovali neuvěřitelné množství času a energie a vstupovali s celou řadou věcných námětů a připomínek do samotné přípravy toho návrhu, která probíhala vlastně v nerozlišitelné spolupráci mezi poslanci a Ministerstvem školství. Za to moc děkuju, považuji to za důkaz toho, že ve věcech společného zájmu jsme připraveni spolupracovat.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí

Je prostě jasné, že ten časový scénář je velmi napjatý. Je jasné, že klade enormní nároky také na technickou stránku věci. V současné době je v mezirezortním připomínkovém řízení návrh vyhlášky, která upravuje příslušné termíny. Připomínky budou probíhat do konce tohoto měsíce. A také probíhá příprava funkčního informačního systému, který má zajistit průběh toho přijímacího řízení.

Ta příprava nakonec po komplikacích ve výběrovém řízení bude probíhat takzvaně in-house v centru pro zjišťování výsledků vzdělávání. A chtěl bych vás ujistit, že jsem také udělal vše proto, aby byl ten postup prací průběžně monitorován a oponován ve spolupráci s našimi univerzitami, které mají rozsáhlou zkoušenost s elektronizací těchto agend a jsou připraveny pomoci svými odborníky oponovat ten postup tak, abychom zajistili co nejlepší podobu toho informačního systému, který by měl být spuštěn k testování školami v polovině ledna.

Celkové náklady na vývoj toho systému budou v tomto případě výrazně levnější než nabídky, které bylo možné získat výběrovým řízením. Myslím si, že je to z hlediska zajištění klíčových informačních systémů dnes vlastně správná cesta, protože veřejná sféra nemůže výlučně spoléhat na externí dodavatele.

Ještě jednou chci ocenit tu spolupráci napříč politickým spektrem. Chtěl bych vás požádat o podporu tohoto návrhu a také o to zrychlené projednání, protože žádná jiná cesta bohužel nevede k tomu, abychom mohli na jaře konat to přijímací řízení už civilizovanou elektronickou formou, která ulehčí tomu stresu, který samozřejmě přirozeně provází vždy vybírání uchazečů na střední školy, což je věc, která rozhoduje o jejich budoucím úspěšném kariérním životě.

Děkuju vám mnohokrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…