Ministr Dienstbier: Byla to brutální a opovrženíhodná msta na nevinných, bezbranných a nic netušících lidech

07.05.2016 15:40

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier zahájil ve čtvrtek 5. května v prostorách Senátu PČR originální výstavu "Lidice v minulosti". Unikátní výstava, jejíž instalaci do Valdštejnského paláce inicioval Jiří Dienstbier a nad kterou má záštitu, bude ve Výstavní síni Senátu přístupna do 26. června. 2016. Vstup je volný.

Ministr Dienstbier: Byla to brutální a opovrženíhodná msta na nevinných, bezbranných a nic netušících lidech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Vernisáže se společně s ředitelem Památníku Lidice Miloušem Červenclem zúčastnili rovněž přeživší občané z Lidic a též vedoucí Kanceláře Senátu Jiří Uklein.  Dvě pamětnice původních Lidic - Marie Šupíková a Veronika Rýmonová - pak společně s ministrem přestřihli pásku.

Ministr Dienstbier otevřel v Senátu výstavu „Lidice v minulosti“

Jiří Dienstbier, který je zároveň senátorem za Kladno a Lidice patří do jeho volebního obvodu a pravidelně s místními občany stýká, při tom uvedl:  „Vyhlazení Lidic nebylo jen válečným aktem. Byla to brutální a opovrženíhodná msta na nevinných, bezbranných a nic netušících lidech. Výstava, kterou zde otevíráme, se ale právě této části dějin věnovat nechce. Chce představit život – život v Lidicích jako obyčejné středočeské vesnici. Ukazuje její spojení s kladenskými doly a hutěmi. Hovoří o domácích pracích i školním životě. Takže i otázky po životě ve středočeské vesnici před osmdesáti nebo sto lety si tady dnes zkusme klást.“

„A společně s tím se ptejme, jak se to stalo, že ke zkáze Lidic došlo. Co se v politice stalo špatně, že se nacisté mohli dostat k moci, že se nepodařilo nacistickou vojenskou mašinerii zastavit, než začala ohrožovat okolní země a zabíjet lidi doma i za hranicemi, že demokratické Československo nezískalo tolik spojenců, aby se ubránilo,“ připomněl Jiří Dienstbier příčiny, které vedly k lidické tragédii a následně poukázal na podobnost některých jevů ve společnosti tehdy a nyní:„Pracujme na tom, aby se taková situace neopakovala. Abychom výzvám, které přicházejí, čelili společně se svými sousedy. Abychom nenávist nenechali vstoupit do státních struktur ani tady u nás, ani jinde v Evropě. Protože právě to, že naši předci dovolili násilí a nenávisti převzít moc a ovládnout velkou část veřejného prostoru stálo za zkázou Lidic. Vesnice, která žila běžným středočeským životem své doby,“ vyzval všechny přítomné na závěr svého projevu ministr Jiří Dienstbier.

Součástí slavnostní vernisáže bylo i kulturní vystoupení - dvě současné lidické děti, Viktorka Klímová a Karolína Čermáková - potomci lidických přeživších, zarecitovali několik básniček, včetně ukázek z vlastní tvorby.

20160505_Dvě současné lidické děti, Viktorka Klímová a Karolína Čermáková, recitují na výstavě „Lidice v minulosti“ v Senátu


Lidice (v) minulosti
Výstava koncipovaná na základě sbírkového fondu Památníku Lidice prezentuje Lidice minulé, avšak stále žijící, a přispívá ke zhmotnění tradičního vyprávění o „starých“ Lidicích.

Výstava svým časovým záběrem pokrývá historii obce před jejím zánikem v červnu 1942. Autorky se opíraly o předměty a dokumenty uložené převážně v depozitáři Památníku Lidice. To umožňuje exkluzivní vhled do života obce, která se stala fenoménem boje proti nacismu a symbolem naděje a poválečné obnovy.

Ministr Dienstbier po otevření výstavy „Lidice v minulosti“ v Senátu

Výstava jednak představí původní vzhled obce a přibližuje život a práci na vesnici, jednak propojuje obec s konkrétními tvářemi a osobními příběhy. Je rozdělena do pěti sekcí, orientovaných na jednotlivé osoby – občany Lidic, kteří reprezentují určité skupiny této komunity v její každodennosti. Exponáty prokazatelně odkazující ke konkrétním osobám či rodinám je možné propojit se společenským postavením v obci a jejím životem, popisem lokality, jakož i individuálním osudem. Takto se zde promítají témata jako život na vesnici, práce a forma obživy, která je úzce spojovaná s hornickým a hutním prostředím na Kladensku, nebo řízení obce z hlediska obecní i církevní správy, instituce a její představitelé (obec, škola, církev).

Sbírkové předměty budou vystaveny převážně v originálech, jen tam, kde to jejich povaha nedovoluje, jsou vytvořeny věrohodné kopie (např. u fotografií a dokumentů).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce