Ministr Dienstbier: Sociálně vyloučeným by mohli pomáhat romští asistenti osvěty zdraví

05.11.2016 10:09

Včerejší odborná konference na téma praxe romských zdravotních mediátorů představila slovenské zkušenosti v oblasti zlepšování ochrany veřejného zdraví Romů a sociálně vyloučených osob. Iniciátorem akce je Agentura pro sociální začleňování, spadající do gesce ministra Jiřího Dienstbiera, který konferenci zahájil.

Ministr Dienstbier: Sociálně vyloučeným by mohli pomáhat romští asistenti osvěty zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Na Slovensku funguje již několik let úspěšný model asistentů osvěty zdraví s prokazatelně pozitivními výsledky zlepšení zdraví Romů a sociálně vyloučených osob. Ve více jak dvou stovkách komunit ohrožených sociálním vyloučením působí 213 asistentů. Ti mají detailní znalosti místních vztahů, sociálních podmínek i ekonomických možností. Potenciál popsané pozice napomáhá v přemosťování nerovného přístupu ke zdravotní péči, často provázeného rasovými předsudky a diskriminací.

Cílem setkání bylo představení konceptu, jeho historie i realizačního týmu. Dále též rozprava nad partnerskou spoluprací s využitím slovenské praxe pro vytvoření podobného modelu u nás. Pozornost byla věnována taktéž legislativnímu a logistickému rámci vytvoření. Chybět nemohly ani pohledy a zkušenosti z praxe.

Doufám, že dnešní inspirativní setkání, jež přineslo nespočet námětů i rad, přispěje k tomu, abychom i u nás měli co nejdříve naše vlastní asistenty osvěty zdraví," řekl ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Mezi odborníky, kteří posluchačům problematiku přiblížili, patřili například:

Mgr. et Mgr. Daniela Mosaad Pěničková, Ph.D (expertka na oblast zdraví v Agentuře pro sociální začleňování ÚV ČR)

Je tristní, když pediatři odmítnou vzít maminku s dítětem, protože jsou Romové. Já doufám, že se nám podaří nastavit systém i pravidla tak, aby se to nestávalo."

Bc. Lýdia Poláčková (vedoucí ostravské pobočky Poradny pro občanství, občanská a lidská práva)

Příklad z praxe – k lékaři přišla matka s dítětem, které mělo na ruce těsně obepínající červenou stužku. Paní doktorka ji přestřihla. Matka vykřikla, věřila totiž, že dítě přišlo o jakousi svou ochranu. Přitom by stačilo, kdyby úkonu předcházel dotaz, jaký smysl stuha má. Těmto i více závažným komunikačním šumům mohou právě asistenti předcházet.“

Mgr. Andrej Belák (kulturní a sociální antropolog se zaměřením na studium zdraví v interkulturní perspektivě)

„Program si zakládá na tom, že asistenti jsou lidé, kteří znají každodenní život komunit, sami v nich žijí. Díky tomu máme velmi silnou zpětnou vazbu, která kontinuálně přizpůsobuje program. Bohužel však máme malou podporu centrálních institucí, což ohrožuje dlouhodobou stabilitu projektu.“

Práce zdravotních mediátorů v ČR je potřebná. Ve výzkumech za posledních deset let se prokazují přetrvávající nerovnosti mezi zdravím Romů či osob se sociálním vyloučením a většinovou populací, např.:

  • tzv. naděje na dožití: o 10 -15 let kratší

  • 2x vyšší novorozenecká úmrtnost

  • vyšší podíl adolescentních matek

  • kratší délka těhotenství

  • podprůměrná délka kojení, vyšší frekvence hospitalizace do 18. měsíce

  • Romové bez ZŠ: 2/5 uvádí 3 a více chorob

Více informací o Agentuře a jejím působení v sociálně vyloučených lokalitách na www.socialni-zaclenovani.cz a www.facebook.com/agenturaprosocialnizaclenovani.

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR. Zajišťuje podporu obcím v  procesu sociální integrace tím, že jim pomáhá při mapování a detailním poznávání problémů sociálně vyloučených lokalit a jejich obyvatel, při přípravě a nastavování dlouhodobějších procesů pro jejich řešení a při získávání financí na tyto postupy. Posláním Agentury je propojovat klíčové aktéry na místní úrovni tak, aby spolupracovalI při sociálním začleňování. Podporuje nadresortní přístup a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru. Agentura funguje od roku 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.