Ministr Hamáček: Chceme, aby i lidé v karanténě nebo izolaci mohli hlasovat

17.06.2021 13:39

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 17. června 2021 k volebnímu zákonu

Ministr Hamáček: Chceme, aby i lidé v karanténě nebo izolaci mohli hlasovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové,

dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021 a o změně některých zákonů.

Podle platných volebních zákonů jsou nařízená karanténa nebo izolace překážkou ve výkonu právu volit. Osoby v karanténě nebo izolaci tedy nejsou oprávněny hlasovat. Tento návrh zákona má umožnit hlasování v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny osobám, které mají nařízenou karanténu nebo izolaci z důvodu ochrany veřejného zdraví před nemocí COVID-19. Oprávnění voliči, ti budou tedy moci využít pouze zvláštní způsoby hlasování, a to hlasování u volebního stanoviště, to znamená tzv. volební drive-in, hlasování při pobytovém zařízení, které bylo uzavřeno a hlasování do zvláštní přenosné volební schránky.

Tento návrh je obdobou loňského zákona, který umožnil využít stejné způsoby hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu. A součástí navrhovaného zákona je i ustanovení, které vzniklo po konzultaci s jednotlivými politickými stranami, podle kterého se v případě příznivého vývoje epidemické situace, zvláštní způsoby hlasování nepoužijí. Včera návrh zákona projednal ústavně-právní výbor a doporučil jej ke schválení. Já vám děkuji za pozornost a prosím vás o podporu tohoto návrhu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.