Ministr Hamáček: Platové tarify bude svým nařízením určovat vláda

12.06.2019 19:32

Projev na 9. schůzi Senátu 12. června 2019 k návrhu zákona o služebním poměru

Ministr Hamáček: Platové tarify bude svým nařízením určovat vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Děkuji, vážený pane místopředsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

dovolte mi, abych uvedl návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361 z roku 2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů.

Důvodem pro přípravu tohoto návrhu je nález Ústavního soudu, kterým dochází s účinností k 30. červnu t. r. ke zrušení § 48, odst. 2 zákona. Cílem předloženého návrhu je stanovení podmínek a omezení pro výkon jiné výdělečné činnosti příslušníků přímo v zákoně. Doposud jsou tyto podmínky a omezení upraveny vnitřními předpisy, což shledal Ústavní soud neústavním. Příslušník bezpečnostního sboru bude moci se souhlasem služebního funkcionáře vykonávat jinou výdělečnou činnost za předpokladu, že tato činnost nepovede ke střetu zájmů osobních se zájmy služby, k ohrožení dobré pověsti sboru nebo k ohrožení důležitého zájmu služby. Zjistí-li služební funkcionář, že došlo ke změně okolností, za kterých byl souhlas s výkonem jiné výdělečné činnosti vydán, bude mít povinnost tento souhlas zrušit.

Návrh rovněž vymezuje okruh činností, které bude moci příslušník vykonávat ze zákona, tedy bez souhlasu služebního funkcionáře. Jedná se především o činnosti, které je možné vykonávat bez souhlasu i v rámci jiných zaměstnaneckých vztahů, správa vlastního majetku, vědecká a pedagogická činnost, literární, umělecká. Návrh je výsledkem kompromisu, který vznikl z činnosti pracovní skupiny složené ze zástupců bezpečnostních sborů, odborových organizací a Ministerstva vnitra. A všichni účastníci tohoto jednání se na tomto kompromisu shodli.

Návrh zákona byl sněmovnou schválen, ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Návrhy mj. zavádějí možnost plošného navýšení služebního příjmu příslušníků sborů o stejnou nominální částku, a to prostřednictvím stabilizačního příplatku. Přičemž tento příplatek bude vyplacen pouze za předpokladu dostatečných finančních prostředků v rozpočtu jiného resortu. Dále se jednotně upravují práva bývalých příslušníků a jejich případné benefity. Tyto pozměňovací návrhy jsem připravil já v reakci na pozměňovací návrhy poslance Zdeňka Ondráčka, které vyvolaly ze strany bezpečnostních sborů obavy a z mého pohledu bylo nutné tyto obavy rozptýlit.

Další z pozměňovacích návrhů ruší mechanismus, podle kterého se vypočítávají základní platové tarify příslušníků sborů. Tyto tarify bude svým nařízením určovat vláda. A to podle zachování principu zásluhovosti mezi jednotlivými základními tarify i mezi všemi tarifními stupni. Předpokládané datum nabytí účinnosti je dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. A vzhledem k tomu, že nález Ústavního soudu je účinný již k 30. červnu tohoto roku, bych si vás dovolil požádat o schválení tohoto zákona, ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…