Ministr Hamáček: Pomůžeme při ochraně vnějších hranic EU, ale povinné relokace odmítáme

09.06.2020 22:48

Uvolňování režimu na hranicích, koordinace postupu proti koronaviru, nová azylová a migrační politika EU a česká iniciativa odmítající zavedení povinných kvót, to byla hlavní témata posledního jednání ministrů vnitra zemí V4 a Rakouska, kterému dnes, v úterý 9. června, předsedal český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ministr Hamáček: Pomůžeme při ochraně vnějších hranic EU, ale povinné relokace odmítáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Ministři vnitra zemí Visegradské skupiny spolu s rakouským ministrem vnitra zhodnotili poslední týdny poznamenané koronavirovou krizí, a především řešili uvolňování režimu na vnitřních i vnějších hranicích Evropské unie. Ve střední Evropě se hranice postupně otevírají. V4 bude prosazovat koordinovaný postup otevírání vnějších hranic EU i nutnost shody na tom, které země jsou z hlediska nemoci covid-19 bezpečné a které ještě rizikové. „V některých zemích nákaza ani nedosáhla svého vrcholu, musíme si proto společně říci, co je a co není možné,“ dodává Jan Hamáček.

Český ministr vnitra představil svým kolegům iniciativu zmapovat výrobní kapacity na ochranné osobní pomůcky u našich sousedů. „Epidemie covid-19 ukázala celou Evropu v nedbalkách bez roušek, respirátorů a dalších pomůcek, které jsme museli narychlo dovážet z Asie. Proto jsem navrhl dát na jedno místo informace o kapacitách jednotlivých zemí, abychom v případě další vlny byli připraveni a mohli se koordinovat a spolehnout na evropské zdroje,“ vysvětlil Hamáček.

Ministři vnitra V4 jednali rovněž o nové azylové a migrační politice EU, kterou připravuje komisařka Ylva Johanssonová. Potvrdili odmítavý postoj k povinným kvótám, který ve společném dopise Evropské komisi iniciovaném Českou republikou formulovali ministři vnitra Slovenska, Polska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Estonska a Slovinska.

„Jasně jsme v dopise sdělili, že nabízíme jakoukoli pomoc při ochraně vnějších hranic EU, ale jednoznačně odmítáme povinné relokace,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Podobný názor má i Rakousko a Dánsko, které do Bruselu zaslaly vlastní dopis s podobným vyzněním. „Jsem rád, že se po zkušenostech s minulou debatou o kvótách podařilo dát dohromady silnou koalici států, jež je odmítají,“ zhodnotil českou iniciativu Jan Hamáček.

Podle V4 se členské státy musí dohodnout na posílení ochrany vnější hranice, posílení kontrol i na tom, jak má vůbec obrana vnější hranice EU vypadat. Ministři vnitra V4 konstatovali připravenost ke konstruktivnímu řešení, které nebude Evropu rozdělovat jako povinné kvóty. Zároveň ocenili praktickou spolupráci v rámci V4 Migration Crisis Response Mechanism a shodli se na akčním plánu této spolupráce pro roky 2020–2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

8:04 Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám členství v EU.