Tak co, Babiši? EU zase straší uprchlickými kvótami

09.06.2020 8:36

Když někdejší předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přišel s nápadem na mechanismus povinných kvót na přerozdělování migrantů po členských státech EU, tvrdě narazil. Narazil především na odpor České republiky a Maďarska. Teď už je předsedkyní Evropské komise bývalá německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová a ta to s kvótami chce zkusit znovu. A znovu narazí na odpor Česka.

Tak co, Babiši? EU zase straší uprchlickými kvótami
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Podle informací ČTK chce Evropská komise vedená Ursulou von der Leyenovou otevřít otázku azylové politiky EU a v jejím rámci i otázku povinných kvót na přerozdělování migrantů. Komise prý chtěla tento návrh představit už v březnu, ale koronavirus všechno poněkud zbrzdil.

Anketa

Měl by být odvolán radní ČT Zdeněk Šarapatka?

97%
3%
hlasovalo: 10028 lidí

V pracovní verzi nového modelu azylové politiky jsou povinné kvóty obsaženy.

Zástupci vlád Itálie, Španělska, Řecka, Kypru a Malty proto minulý čtvrtek poslali unijním orgánům návrh, v němž volají po zavedení ‚mechanismu povinného přerozdělování‘ migrantů mezi všechny členské státy. Státy EU by si podle dvoustránkového dokumentu popisujícího představu těchto zemí měly mezi sebe rozdělit jak lidi, kteří jako žadatelé o azyl přijdou přes pozemní hranice, tak osoby zachráněné na moři. Jihoevropské země rovněž chtějí změnit klíčové pravidlo dosud platného dublinského systému, podle něhož je za vyřízení azylové procedury odpovědný stát, přes jehož hranice se žadatel na území EU dostane,“ napsala ČTK.

Německá kancléřka Angela Merkelová prý není a priori proti zavedení kvót. Zato Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Estonsko, Lotyšsko a Slovinsko, Rakousko a Dánsko se zavedením povinných kvót nesouhlasí. Poukazují na to, že zavedení povinných kvót jen posílí chuť migrantů vyrazit do Evropy.

Někdejší poslanec Antonín Seďa, jenž byl zákonodárcem za ČSSD mezi lety 2002 až 2017, prohlásil, že návrat myšlenky na zavedení povinných kvót, se dalo čekat. A pak přidal několik bodů, které by EU měla zrealizovat, chce-li zůstat bezpečným prostorem.

„Za prvé je třeba si nenechat do azylové a migrační politiky mluvit ze strany EU. Za druhé je třeba, aby EU svými opatřeními zajistila neprůchodnost schengenských hranic. Za třetí, rozpočet EU by měl v rámci solidarity podpořit ty země, které mají ze svého rozpočtu větší náklady na ostrahu hranice a odolávání nelegální migraci. Za čtvrté EK by měla vyjednat vybudování uprchlických táborů v zemích, odkud do Evropy migranti přicházejí. A tam řešit, zda se jedná o legální migraci se všemi procedurami z důvodů daných zákony té které členské země EU. Za páté, je třeba chránit schengenský prostor, zejména posílením bezpečnostních a zpravodajských aktivit a mezinárodní spolupráce vůči převaděčským gangům a nelegální migraci. Za šesté, pokud se přijme v rámci EU princip ‚dobrovolnosti‘ při přijímání ilegálních migrantů, pak je třeba zpřesnit zákony, které by znemožňovaly těmto lidem vycestovat do jiné členské země, například v průběhu 5 let, a povinnost přijímané země přijmout navráceného migranta zpět. Včetně mechanismu jak toho docílit v co nejkratší možné době,“ napsal Seďa na sociální síti Facebook.

Někdejší poslanec Antonín Seďa promluvil o migraci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…