Chce EU překonat odpor zdravého rozumu? Senátor se rozjel

07.06.2020 15:55

Když nastoupila nová Evropská komise v čele s Ursulou von der Leyenovou, oznámila, že se zasadí o zezelenání evropské ekonomiky. Chtěla na to uvolnit nemalé prostředky. Kvůli koronaviru pak EU přišla s dalším ekonomickým balíčkem. A senátor Tomáš Jirsa (ODS) má pocit, že stávající Evropská komise nehledí na budoucnost, ale jedná způsobem „po nás potopa“.

Chce EU překonat odpor zdravého rozumu? Senátor se rozjel
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Evropská komise měla už v závěru roku v úmyslu rozdávat dotace na zezelenání ekonomiky a slibovala, že rozdá ještě nenatištěné peníze. Jenže do toho přišel koronavirus a situace se proměnila. Ursula von der Leyenová oznámila, že do evropské ekonomiky bude napumpováno pět set miliard eur. Pokud na to přistoupí členské státy. „Je potřeba opustit předsudky, překonat odpor a pokročit kupředu,“ poznamenala k tomu, podle Jirsy, předsedkyně EK.

V textu pro deník Právo si položil otázku, zda Evropské komise hodlá opravdu překonávat odpor zdravého rozumu. Text byl uveřejněn také na serveru Neviditelný pes.

„Přečtěte si to ještě jednou. Opustit (ekonomické) předsudky a překonat odpor (zdravého rozumu)? Evropská komise navrhuje půjčit si na finančních trzích 750 miliard eur s třicetiletou splatností s tím, že tuto sumu budou splácet všechny členské státy Unie. 500 miliard z této sumy bude představovat nevratná pomoc zemím, jejichž veřejné finance krize naprosto rozvrátila, půjde tedy zejména o pomoc pro Španělsko a Itálii. A protože i členové Evropské komise zřejmě tuší, že ‚dnešní dluhy jsou zítřejší daně‘, obhajuje Komise tuto půjčku tím, že našim (splácejícím) dětem předáme Unii v ekonomickém rozkvětu a prosperitě. Nicméně, pro kritického pozorovatele má celý záměr několik velkých otazníků,“ upozorňuje senátor Jirsa.

Počítá se s tím, že by peníze měly dostat především ty země EU, které koronavirus zasáhl nejvíc – to znamená Itálie, Španělsko či Francie.

Jirsa v této souvislosti připomíná, že když EU a Mezinárodní měnový fond pumpovaly peníze do krachujícího Řecka, požadovaly po vládě v Athénách, aby přijala drakonické reformy. V případě Itálie a Španělska ale nic takového nevidíme, což podle člena horní komory Parlamentu znamená, že současná koronavirová pomoc jen oddálí problémy, které má EU tak či onak před sebou.

Jestliže se EU takto masivně zadluží a v dalších letech přijde nějaká nová koronavirová, migrační, bezpečnostní či jiná krize, tyto dluhy nás budou podle senátora tížit mnohem víc. A protože se nedá předpokládat, že v příštích deseti, dvaceti, třiceti letech nás žádná krize nepotká, má Jirsa obavy, že dnes vlastně Evropská komise hodlá postupovat podle hesla „po nás potopa“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…