Ministr Jurečka: Důvodům nespokojenosti a frustrace rozumím

28.11.2023 6:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce.

Ministr Jurečka: Důvodům nespokojenosti a frustrace rozumím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka s grafem výše důchodů

Chtěl jsem slyšet přímo od lidí, proč přišli stávkovat. Proto jsem mezi ně přišel.

Rok a půl klesaly reálné mzdy v celé Evropě a naopak stoupaly ceny věcí, které každý den prostě potřebujeme úplně všichni. Rozumím tomu, že mnohých domácností se toto dotklo citelněji než ostatních a potřebují pomoci. Záleží mi úplně stejně jako některým z dnešních účastníků na tom, abychom zlepšili situaci třeba kuchařek a kuchařů ze školních jídelen, kteří opravdu nejsou dobře zaplaceni.

Těmto důvodům nespokojenosti a frustrace rozumím. Stejně jako tomu, že ne vždy se naší vládě daří věci dostatečně dobře komunikovat. I proto jsem dnes přišel. Chtěl jsem všechny ujistit, že kdo pomoc opravdu potřebuje, tomu pomůžeme. Cílená pomoc existuje a je jednodušší o ni požádat než dříve. To je vždy dočasné řešení. Hledáme i to dlouhodobé a věřím, že se to povede na vládě vyřešit.

Nabízel jsem na dnešní den také odborům, aby se mnou jejich zástupci zasedli k jednomu stolu. Společné řešení jinak nenajdeme. Mrzí mě, že tuto nabídku odbory odmítly, ale respektuji to. Určitě budu jak zástupcům zaměstnanců, tak i zaměstnavatelů dále k dispozici pro společný dialog. Protože stejně jako rozumím lidem, kteří mají hlouběji do kapsy, tak musí i odbory a další chápat, že tato země nemůže neustále žít na dluh. Jednoduše spolu musíme najít rozumný kompromis a já věřím, že ho ve prospěch celé naší země najdeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…